10-12-2013

Mooi wit is niet lelijk

Witlof heb ik leren waarderen. En dat heeft even geduurd. Ik kon niet wennen aan de bittere smaak van het witlof hart. Lange tijd heb ik deze er daarom uitgesneden. Vooral bij salades doe ik dit nog steeds. Maar langzaamaan, denk oma-met-rollator-tempo, begin ik van witlof te houden. Vooral omdat het, zoals eigenlijk alle groente, een enorm veelzijdige groente is. Je kunt het koken (niet zo'n fan van), er salade van maken (groot fan van), blancheren en vervolgen in de oven roosteren, met bijvoorbeeld komijnekaas, of een spannende jus van sherryazijn en abrikoos en ga zo maar door. Witloftaart is een verleidelijk uitziende hartige taart, waarin de witlof in z'n geheel verwerkt wordt. Met bittere kern. Die verrassend genoeg door de andere smaken van de taart heel mild van smaak wordt. Een aanrader!

Witloftaart met tomaatjes - naar een recept uit Boodschappen nummer 5 - 2013 (4/6 personen)


5 à 6 vellen bladerdeeg 
4 flinke stronken witlof
4 eieren
200 milliliter kookroom
1/2 theelepel kerriepoeder
Zout en versgemalen zwarte peper
200 gram belegen kaas, geraspt
1 sneetje oud brood, zonder korst, verkruimeld
5 smaaktomaatjes of 1 bakje cherrytomaten
2 eetlepels pijnboompitten
Quichevorm 30 cm doorsnede

Verwarm een oven voor op 200 graden. Smeer een quichevorm in met olie of bakspray. Bekleed de bodem en rand met de bladerdeeg-plakjes. Ze mogen iets over de rand steken. Prik met een vork hier en daar gaatjes in de bodem. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast. 
Kook de witlofstronkjes 3 minuten in een grote pan kokend water. Giet ze af en laat goed uitlekken. 
Klop de eieren los met zout, peper, room en kerriepoeder.. Meng de helft van de kaas erdoor. Meng de rest van de kaas met het broodkruim en verdeel dit over de bodem. Halveer de witlofstronkjes en leg deze in een stervorm op de bodem. Verdeel de tomaten tussen de stronkjes en schenk het eimengsel erover. 
Bak de taart in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Rooster de pijnboompitten droog in een koekenpan en strooi deze over de taart als deze gaar is. Serveer de taart met bijvoorbeeld een groene salade. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten