02-01-2014

Vegan Ode aan Erwtensoep

Denk je winter, dan denk je kou, ijs, schaatsen, en... erwtensoep. Ik dacht altijd dat zelf erwtensoep maken een heel karwei was. En misschien is dat ook wel zo. Maar als vleesloze eter ben ik nog nooit met varkenspoten en ontbijtspek in de weer geweest. Tijd over, dat houd je met deze vegan versie van erwtensoep. Een uitkomst voor iedereen die vleesloos en tijdloos door het leven gaat. Met ongeveer een uurtje werk, inclusief wachten, heb je een als erwtensoep uitziende en naar erwtensoep smakende soep. En je hoeft natuurlijk niemand te zeggen dat je er zo weinig werk aan hebt gehad. Laat die sneeuw maar komen!

Veganistische erwtensoep - Naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (6 personen)


1 theelepel olijfolie
1 middelgrote ui, gesnipperd
1/2 prei, in smalle halve ringen gesneden
4 tenen knoflook, geperst
versgemalen zwarte peper
1 theelepel zout
4 theelepels gerookte paprika poeder
2 theelepels gedroogde tijm
1 1/2 winterwortel, in kleine blokjes
250 gram spliterwten (bijvoorbeeld van Valle del Sole)
1,5 groentebouillon
* eventueel 1 vegetarische rookworst
1 eetlepel versgeperst citroensap, of naar smaak

Verhit een grote soeppan op middelhoog vuur. Bak de ui en prei in de olijfolie, ongeveer 4 minuten, tot de ui glazig wordt. Voeg knoflook, peper en zout toe en bak 1 minuut mee. Voeg het paprikapoeder en de tijm toe en roer goed door het uimengsel. 
Doe de wortel en spliterwten in de pan, roer, en voeg dat de bouillon toe. Leg het deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager zodra het kookt en laat ongeveer 40 minuten koken onder af en toe roeren tot de spliterwten uit elkaar vallen. Kook in de laatste 10 minuten de vegetarische rookworst mee, als je deze gebruikt. Als de soep te dik wordt kun je extra water toevoegen. Zet het vuur uit. Voeg de citroensap toe en proef voor eventueel extra zout. Laat de soep 10 minuten staan om de smaken te optimaliseren. Serveer eventueel met een schijfje citroen.

Eet smakelijk!

1 opmerking:

  1. Mmm... Heeeerlijk, erwtensoep :D
    Lekker blog trouwens ^^

    x

    http://laburritoblog.wordpress.com/

    BeantwoordenVerwijderen