21-01-2014

The Sprout and the Tofu

Spuitjes met tofu is echt niet zo'n gekke combinatie. Toch zie ik gezichten voor me die van schrik wit wegtrekken. Spruitjes? Tofu? Ja, lieve lezers, ik ben van mening dat mensen boven de 30 genezen moeten zijn, zo niet zich moeten proberen te genezen, van zo veel mogelijk uit de kindertijd meegenomen 'lust ik niet' dingen. Houd een open geest, en mond, en probeer in ieder geval eens in de zoveel tijd weer een hapje 'lust ik niet'. Bij mij heeft het geholpen om mosterd te waarderen, en blauwe kaas, en ja, ook zuurkool en spruitjes. Die laatste twee vind ik nu echt lekker en ik verbaas me erover dat dat vroeger niet zo was. So give it a try, trek de stoute schoenen aan en wie weet bedanken je smaakpapillen je later. 


Roergebakken spruitjes met gemarineerde tofu - naar een recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty   (4 personen)


2 eetlepels zoete chilisaus
1 1/2 eetlepel sojasaus
3 eetlepels geroosterde sesamolie
1 theelepel rijstazijn
1 eetlepel ahornsiroop / maple syrup
150 gram stevige tofu
500 gram spruitjes
+/- 1 3/4 deciliter zonnebloemolie
100 gram bosui, in ringen
1/2 kleine verse rode peper, fijngehakt
120 gram shiitake of kastanjechampignons, in vieren
15 gram koriander blad
1 eetlepel geroosterd sesamzaad *
zout

Klop de chilisaus, sojasaus, 2 eetlepels sesamolie, rijstazijn en ahornsiroop door elkaar. Snijd de tofu in 1 centimeter dikke plakken en snij deze in twee of vier vierkantjes (afhankelijk van de grote van de tofu). Schep de blokjes door de marinade en zet even opzij.
Snijd de onderkant van de spruitjes en snijd ze overlangs in drie plakken. Verhit in een wok/hapjespan 4 eetlepels zonnebloemolie. Doe de helft van de spruitjes erin en bak ze met een beetje zout op hoog vuur zo'n 2-4 minuten. De spruitjes moeten beetgaar zijn en mogen wat verschroeid zijn. Schep ze in een kom en bak de andere helft van de spruitjes met wat extra olie op dezelfde manier. Schep ook deze uit de pan in de kom als ze klaar zijn.
Verhit weer 2 eetlepels olie in de pan en roerbak de bosui, chilipeper en paddenstoelen hierin 1-2 minuten. Doe ze bij de spruitjes in de kom.
Zet de pan op hoog vuur en schep een deel van de plakjes tofu uit de marinade in de pan. Het kan gaan spatten! Leg ze naast elkaar. Draai het vuur lager en bak de tofu 2 minuten aan elke kant tot het een mooie karamel kleur krijgt. Doe ze bij de spruitjes en bak de rest van de tofu op dezelfde manier. 
Als de tofu gebakken is neem je de pan van het vuur en voeg je de inhoud van de kom toe. Doe de achterbleven marinade erbij en de helft van de korianderblaadjes. Schep alles door elkaar en laat iets afkoelen. Proef en breng eventueel op smaak met wat zout. Roer de overgebleven sesamolie erdoor. Serveer met de geroosterde sesamzaad en de rest van de koriander. 

Eet smakelijk!

* Zelf roosteren? Doe de zaadjes in een droge koekenpan en zet deze op een laag vuur. Schud af en toe, net zo lang tot de zaadje verkleuren en lekker beginnen te ruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten