05-01-2014

Easy Morning Pancakes

Pannenkoeken: Een lekkerder ontbijt bestaat niet. 's Morgens vroeg, nog maar half ontwaakt, sta ik in de keuken beslag te roeren. Pan op het vuur, beslag erin, even wachten, omdraaien, klaar. Zoete geuren dwarrelen door mijn kleine keuken de woonkamer in en vullen al snel mijn hele huis. Ideaal voor een luie vrije dag, maar als je een beetje beslag overhoudt kun je, à la minute, voor het werk nog een pannenkoek bakken. Stroop erop, en eten maar. Geen decoratie is te gek; hagelslag, vers fruit, honing, of als nagerecht, een bolletje ijs. Iedere dag feest.


Amerikaanse Pannenkoeken - naar een recept van Mark Bittman uit De Dikke Vegetariër (4 tot 6 personen)


220 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
1/4 theelepel zout
1 eetlepel suiker (naar wens)
2 eieren
3,8 tot 5 deciliter melk
snufje kaneel (naar wens)
2 eetlepels boter, gesmolten en afgekoeld
Boter of neutrale olie om in te bakken

Meng, voor het beslag, eerst de droge ingrediënten door elkaar. Klop, in een apart kom, het ei door 3,8 deciliter melk en roer er de gesmolten, afgekoelde boter door. Maak een kuiltje in de droge ingrediënten en voeg iets van de melk toe. Roer voorzichtig met een garde en voeg weer wat melk toe. Als je dit geleidelijk doet krijg je minder klontjes in het beslag.  Roer tot alle bloem vochtig is. Het beslag moet schenkbaar zijn. Voeg zo nodig nog een beetje melk toe.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Controleer of de pan heet genoeg door er een paar druppel water in te druppelen. Als ze door de pan dansen voor ze verdampen is de pan op temperatuur. Voeg een beetje boter of olie aan de pan toe. Wacht even tot het schuim verdwijnt of de olie glimt en voeg dan een schep beslag aan de pan toe.* Bak de pannenkoek aan een kant bruin, keer hem om als er gaatjes in het oppervlak komen (ongeveer 2 tot 4 minuten), om de andere kant te bakken.  Bak ook deze kant lichtbruin (je kunt af en toe spieken).
Eet ze meteen op, of leg er een aantal in een op 100 graden verwarmde oven, of onder een bord. Serveer met stukjes fruit, poedersuiker, en/of maple syrup.

Eet smakelijk!

* Je kunt de pannenkoek zo groot maken als je zelf wilt, maar voor dit recept maakte ik kleine rond pannenkoekjes. Je kunt best een grote koekenpan gebruiken hiervoor, want het beslag stolt redelijk snel. Je kunt ook een speciale blinipan aanschaffen (ik heb het ooit overwogen...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten