17-01-2014

A Plant of Many Names

Aubergine is zo langzaamaan een van mijn favorieten in de keuken aan het worden. Typisch zo'n alleskunner waar je prachtige gerechten mee maakt met bijzondere smaken en texturen. Aubergine? Eggplant? Melanzana? De vele namen van de plant tonen zijn rijke geschiedenis. Oorspronkelijk komt de aubergine uit de regio van Birma en wordt al duizenden jaren in de Aziatische keuken gebruikt. Toch associëren wij hem voornamelijk met de Mediterrane en Arabische keuken. Dat aubergine een allemansvriend is bewijst dit gerecht, wat weer geïnspireerd is op de Indiase keuken.

Aubergine-Kikkererwten Curry - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (6 personen)


1 theelepel plantaardige olie
1 kleine ui, fijngehakt
3 tenen knoflook, geperst
1 eetlepel geraspte verse gember
1/4 theelepel chili vlokken
450 gram tomaten, grof gehakt
900 gram aubergine, in blokjes gesneden
1 theelepel zout
2 theelepels kerrie poeder
2 theelepels garam masala
1 theelepel gemalen komijn
250 milliliter groentebouillon
1 blik kikkererwten (400 gram), uitgelekt en afgespoeld
gehakte verse koriander ter garnering

Verhit een grote (braad)pan op een middelhoog vuur en bak de ui in de olie glazig, ongeveer in 5 minuten. Voeg de knoflook, gember en chili vlokken toe en bak 1 minuut mee. Voeg de tomaten, aubergine, zout toe en bak al roerende nog 1 minuut mee. Het sap uit de tomaten deglaceert de pan.
Mix de kerrie poeder, garam masala en gemalen komijn door de groenten. Roer de groentebouillon er doorheen en doe het deksel op de pan. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en kook het geheel, regelmatig roerend en met het deksel op de pan, 40 minuten, of tot de aubergine zacht is en uit elkaar valt. Voeg de kikkererwten toe en kook deze nog 10 minuten mee. Blijf regelmatig roeren om de aubergine verder uit elkaar te laten vallen. 
Serveer de curry met rijst en eventueel bestrooit met de gehakte koriander.

Eet smakelijk!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten