15-01-2014

In de puree!

Comfort food ten top, dat is aardappelpuree. Soms wil je je alleen met een bord puree op schoot op de bank nestelen. Meer dan een goed boek heb je daarnaast niet nodig. Dat de zoete aardappel zich uitermate goed voor aardappelpuree leent bewijzen deze twee puree recepten. Een pittige vegetarische en een zoete vegan variant. Zo kun je de puree gemakkelijk aanpassen aan je gerecht, of je stemming. 

-1-

Zoeteaardappel & Appelpuree met gember - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (6 personen)


450 gram zoete appels geschild en in blokjes gesneden
900 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
180 milliliter water
1/4 theelepel zout
1 eetlepel agave siroop
1/4 theelepel kaneelpoeder
1/2 theelepel geraspte verse gember

Doe de appel, aardappel, water en zout in een pan en breng het geheel aan de kook met het deksel op de pan. Kook de groenten in zo'n 20 minuten tot ze zacht zijn. De aardappel moet gemakkelijk met een vork tot puree te stampen zijn. Giet af en vang het kookvocht op. Doe een scheutje terug in de pan en pureer de appel/aardappel tot een lekker moesje. Voeg de agave siroop, kaneelpoeder en gember toe en meng dit goed door de puree. Serveer!

-2-

Puree van zoete aardappel met sinaasappel en sjalot - naar een recept uit Boodschappen nummer 12, 2013 (4 personen)


2 eetlepels olijfolie
2 sjalotten, gesnipperd
750 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
100 milliliter sinaasappelsap (mag uit pak)
scheutje water
1/4 theelepel zout
3 eetlepels mascarpone
1 rode peper, zaadjes verwijderd en in ringen gesneden (naar smaak)
Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Verhit de olie in een pan en fruit hierin de sjalotten tot ze glazig zien. Voeg de zoete aardappel toe, roer even door, en voeg daarna de sinaasappelsap en een scheutje water en zout toe. Kook de aardappels in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. De aardappel moet makkelijk met een vork tot puree te stampen zijn. Giet af, vang het vocht op en pureer de aardappel met de mascarpone en wat kookvocht tot een smeuïge puree. Voeg, als je wilt, de rode peper toe en breng verder op smaak met zout en peper. Serveer!

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten