13-10-2012

't Zit 'em in de Vingers!

Zelf brood bakken is therapeutisch. Kneden met je blote handen is een verkapte vorm van anger management. Alles wat je dwars zit kun je met je handen in het brooddeeg kwijt. Kneden, knijpen, plat drukken, op je werkblad smijten, met je vuisten erop bonken; het mag allemaal, want het helpt om brood beter te laten rijzen. Vergeet echter niet een beetje liefde erbij te doen. Een kusje op de het deeg voor je het laat rusten of in de oven plaatst doet wonderen. Het werk zit 'em bij brood bakken in het kneden en de rest van de tijd ben je aan het wachten. Geduld is dan ook een schone zaak, maar het resultaat is meestal zeer de moeite waard. Dit geitenkaasbrood haalt zijn smaak uit de kaas en de kummel (karwij) die erin verwerkt zitten. Zeer lekker met een plakje geitenkaas of appelstroop.


Geitenkaasbrood met kummel - Recept uit delicious.magazine Augustus 2011


350 gram bloem
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
50 gram roomboter
95 milliliter volle yoghurt
2 eieren
100 gram geraspte jong belegen geitenkaas
1 eetlepel melk
1,5 eetlepel kummel (karwijzaad)

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor het lekkerste resultaat. Strooi 1 theelepel zout in een beslagkom. Zeef de bloem boven de kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg de gist toe. Voeg boter, yoghurt en eieren toe en kneed het geheel met de hand of met een mixer (met kneedhaken) tot een egaal deeg. Kneed het brood daarna met de hand tenminste 10 minuten. Hierbij mag je lekker wild met het deeg omgaan! Leg het geknede deeg in een kom en dek deze af met een schone vochtige theedoek. Laat op kamertemperatuur 1 uur rusten. 
Voeg hierna de kaas en 1 eetlepel kummel toe. Kneed het deeg nog tenminste 10 minuten door. Rol het deeg tot een bol en leg deze op een ingevette bakplaat. Laat afgedekt met een theedoek nog eens 45 minuten rijzen. Bestrijkt de bol hierna met melk en strooi de rest van de kummel erover. 
Verwarm de oven op 200 graden. Bak het brood hierin zo'n 35-40 minuten tot het bruin en gaar is. Om dit te controleren klopt je met je vuist op de onderkant. Klinkt het dof, dan is het brood nog niet gaar. Doe het in dat geval nog 5-10 in de oven. Klinkt het hol, dan is het brood gaar. Laat het afkoelen op een rooster. 

Eet smakelijk!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten