31-10-2012

That Pumpkin with the Skeleton Grin

Boe! Vandaag is het Halloween of 'Allerheiligenavond.' Een heidense traditie die al eeuwen terug gaat en waar door de eeuwen heen door verschillende volken en religies een eigen draai aan is gegeven. De Kelten vierden het begin van de winter, maar het was ook een gedenkdag voor de doden. Christenen gedenken hun heiligen en (een dag later) hun overleden dierbaren. Kinderen, vooral in Angelsaksische landen, vieren Halloween door van deur naar deur te gaan om mensen de stuipen op het lijf te jagen. En natuurlijk heel veel snoepgoed te verzamelen. 
Halloween symbool bij uitstek is de Jack-'o-Lantern. Grijnzende uitgeholde pompoenen die als 'licht' in het duister dienen. Daarom vandaag pompoensoep. Want wat is nu toepasselijker dan met Halloween een pompoen ontleden? Huiveringwekkend is deze soep geenszins. Maar wellicht kun je nietsvermoedende eters laten schikken door er extra stukjes groene peper in te verstoppen... mwohahahaha.

Pompoensoep met kokosmelk en verse munt 


100 gram ui, gesnipperd
1 eetlepel plantaardige olie
1/2 eetlepel verse gember, geraspt
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen witte peper
1/2 groene peper, zaad verwijderd en in stukjes
200 milliliter kokosmelk
500 gram (fles)pompoen, geschild en in stukken
1 liter groentebouillon
1 stengel citroengras
140 gram maïskorrels
2 eetlepels munt, gehakt
verse koriander ter garnering
1/2 groen pepertje in dunne ringen ter garnering

Verhit een grote pan of wok, voeg de olie toe en fruit de ui in de hete olie tot deze glazig wordt. Voeg gember en koriander toe en roerbak even mee. Gebruik wat bouillon als het teveel blijft kleven. 
Voeg de witte peper, groene peper, kokosmelk, pompoen, bouillon en citroengras toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat zo'n 20-25 minuten koken. Zet het vuur uit.
Verwijder de citroengras. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. Breng de soep weer aan de kook en voeg de maïs en munt toe. Kook een minuut mee. 
Serveer de soep in kommen met wat koriander en groene peper ringen. 

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten