21-10-2012

A Meal in Two Acts - Part 1: Red Rice

Rijst. Een staplefood voor een groot deel van de wereld. Een mooi Nederlands woord lijkt daar niet voor te bestaan (stapelvoedsel? hoofdvoedsel?). Zeer divers in gebruik, maar ook qua soorten. Dankzij het bekende merk Lassie raakte het supermarkt publiek al bekend met zilvervliesrijst, gele rijst* en wilde rijst. Een mooie ontwikkeling, want de witte Lassie rijst zelf mist het karakter van deze varianten. Helaas is Lassie ook verantwoordelijk voor een van de meest walgelijk producten in de schappen (na kant-en-klaar pannenkoeken): 1 minuut rijst. Men zegt dat gemak de mens dient, maar in dit geval kan dat alleen gelden voor mensen die hun smaakpapillen verloren hebben. Ongetwijfeld komt er ook een dag waarop rode rijst zijn intrede in de schappen doet (Supermarkt Surprise!). Tot die tijd zul je je als consument tot de exotische toko moeten wenden om kennis te kunnen maken met deze op zilvervlies lijkende rijstsoort. Een nootachtige uitgesproken smaak en daarom erg lekker in combinatie met de zoete ananas en de kruidige currypasta in dit recept. 

Morgen volgt deel twee van de maaltijd.




Bhutanese Pineapple Rice - Recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (4 personen)


190 gram rode rijst, gekookt volgens de verpakking
1 theelepel olijf olie
1 kleine rode ui, fijn gehakt
4 tenen knoflook, geperst
1 eetlepel geraspte verse gember
 zout
2 theelepel Thaise rode curry pasta (bijvoorbeeld dit merk)
1 eetlepel water
1 eetlepel sojasaus
2 theelepels agave siroop
15 gram verse koriander, gehakt, plus extra voor garneren
220 gram (verse) ananas stukjes



Verhit een hapjespan op middelhoog vuur. Sauteer de ui, knoflook en gember in de olijfolie met een klein snufje zout, ongeveer 5 minuten, of tot de ui glazig wordt. Mix ondertussen in een kleine kom de curry pasta, water, sojasaus en agave.
Voeg de koriander toe aan de pan en roerbak mee tot deze iets krimpt, ongeveer 1 minuut. Voeg de gekookte rijst toe en giet voorzichtig het curry mengsel eroverheen. Roer het mengsel tot het alles bedekt en kook het geheel nog zo'n 3 minuten. Voeg dan de ananas toe en kook mee totdat deze net warm is. Serveer gegarneerd met extra koriander. Serveer met het gerecht van morgen en wat gestoomde groente (op de foto: broccoli met wat overgebleven pinda-limoen dressing van dit recept).

Eet smakelijk!

* zelf maken? Gewoon wat kurkuma poeder met de rijst meekoken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten