24-10-2012

(Got nothing) against the grain

Couscous is een handig en makkelijk te bereiden graan om in korte tijd een gezond bijgerecht mee te creëren. Ik maak er eigenlijk altijd een soort restjessalade van. Gemengd met veel gekleurde groente als paprika, wortel, bleekselderij of wat ik dan ook in huis heb. Wat 'ras-el-hanout' en verse kruiden erdoor, rozijntjes en geroosterde en gehakte noten en klaar is Viènna. Een mooie begeleider van bijvoorbeeld geroosterde groenten of heerlijke met honing gesmoorde zoete worteltjes. In dit gerecht wordt couscous gebruikt in de soep. Het resultaat is een gerecht dat zowel vol, door de couscous, als licht, door de tomatenbouillon, tegelijk aandoet. Bijzonder en zeer smakelijk.


Couscous soep - Recept van Mark Bittman in De Dikke Vegetariër 

(met gebakken champignons & toast)

 

3 eetlepels olijfolie
1 kleine rode ui, fijngehakt
50 gr fijngehakte bleekselderij of venkel (inclusief wat groen)
1 el Za'atar* of komijnpoeder
zout en versgemalen zwarte peper
175 gr couscous (volkoren of gewoon)
3 eetlepels tomatenpuree
2 liter groentebouillon

Verhit olijfolie in een grote pan (met deksel!) op een middelhoog vuur. Voeg de ui en bleekselderij/venkel toe en bak in ongeveer 3 minuten zacht. Voeg de za'atar of komijnpoeder toe en bestrooi met zout en peper.  Bak ongeveer 1 minuut mee en blijf roeren zodat de specerijen niet aanbranden. Voeg de couscous toe, en bak ongeveer 2/3 minuten, tot hij wat verkleurd. Roer de tomatenpuree erdoor en verdeel deze goed over het mengsel. Voeg eventueel een beetje water/bouillon toe om de puree wat in op te laten lossen. Bak nog ongeveer 2/3 minuten. Voeg daarna alle bouillon toe.
Breng de soep aan de kook en zet het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat de soep 5 tot 10 minuten doorkoken, zonder te roeren. Proef daarna, breng op smaak (mits nodig) en serveer.

Eet smakelijk!

* Za'atar is een kruidenmengsel dat ongetwijfeld in Turks-Marokaanse winkels te koop is, maar ook zelf gemaakt kan worden. Verkruimel 2 el gedroogde tijm grof met je vingers. Voeg 2 eetlepels sumak en 4 eetlepels geroosterd sesamzaad en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bewaar lucht en licht dicht in de koelkast.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten