26-10-2012

Hi. My Name is ... and I'm a Potato Addict

Aardappelen. Soms kan ik er geen genoeg van krijgen. Maar hoor daar de roep van de dieetgoeroe die aardappelen in het verdomhoekje plaatsen: "Dikmaker!" Uit den boze in koolhydraat arme diëten van dokter zus en zo. En bij ieder 'wetenschappelijk' verantwoord dieet staat er lijnrecht een tegenover die precies even 'klinisch bewezen effectief' het tegenovergestelde beweerd. Arme aardappel. Al dat stigmatiseren leidt alleen maar tot gekke experimenten. Als een patatje pinda eens in de zoveel tijd een blij mens maakt, kun je het dan "slecht" noemen? Helaas, the die is cast of is er nog hoop voor de aardappel in dieetland? Wellicht kan deze salade mensen op andere gedachten brengen. Zit immers vol met andere (on)gezonde(?) producten als olijfolie en sperziebonen. Maar is buiten al die gezondheidspraat vooral lekker. Aardappelen en groente nieuwe stijl. Pittig en smaakvol.

Pittige aardappelsalade - Recept uit Het Grote Vegetarische Kookboek


500 gram krielaardappeltjes, gehalveerd (of wat grotere aardappelen in kleine stukken)*
250 gram sperziebonen, afgehaald en doormidden geknakt
0,5 deciliter olijfolie
2 rode pepers, zaadjes verwijderd en fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst
15 gram verse koriander, gehakt
1 eetlepel rode wijn azijn
1/2 theelepel karwijzaad (die je ook weer kunt gebruiken voor dit brood)

Doe de aardappels in een pan met twee vingerkootjes water en breng aan de kook. Laat ongeveer 20 minuten koken tot je de aardappel makkelijk in kunt prikken met een vork. Ze moeten voor de salade stevig blijven, dus begin al vanaf 15 minuten te controleren. Giet de aardappelen af en laat afkoelen.
Blancheer (= kort koken) de sperziebonen door ze in een pan ruim kokend water 5 minuten mee te koken. Giet af en spoel de bonen af onder een stromende koude kraan. Dit stopt het kookproces en zorgt dat de boontjes hun heldere groene kleur behouden.
Mix voor de dressing de olijfolie, pepers, knoflook, koriander, wijn azijn en karwijzaad door elkaar. 
Doe de aardappel en boontjes in een schaal en giet de dressing eroverheen. Serveer direct.

Eet smakelijk!

* Normaal gesproken kun je van krielaardappels de schil heel goed eten. Mits goed schoongemaakt. Als je andere aardappel gebruikt kun je afhankelijk van de soort besluiten ze te schillen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten