22-10-2012

A Meal in Two Acts - Part 2: Tofu

Er zijn mensen die bij het woord tofu een gezicht trekken alsof je ze net gevraagd hebt hun eigen ontlasting te eten. Misschien niet helemaal de juiste vergelijking om op een kook&eet-blog te maken, maar ik denk dat iedereen die tofu wel kan waarderen dat gezicht wel eens heeft gezien. Mijn moeder noemt het steevast spons en het komt nog steeds haar mond niet in. 
Ik kan het ergens begrijpen. Ook ik moest ooit aan tofu wennen. Maar ik had, en heb nog steeds, een vriendin die gelukkig heel goed wist hoe je tofu lekker kan bereiden. Tofu is nu eenmaal een product waar je je best voor moet doen. Waar je je een klein beetje voor moet uitsloven om het lekker te maken. Anders blijft het, helemaal met de voorverpakte tofu die je in Nederland koopt, een vrij smakeloos stukje sojakaas.  Iets dat je liever weglaat dan toevoegt. Zoniet in Japan, waar tofu letterlijk zijdezacht is en het meestal puur wordt gegeten met slecht een soja-zeewier bouillon als begeleiding. Onweerstaanbaar. Zelfs in Nederland kun je als je geluk hebt echt verse tofu krijgen die de smaak heeft van zachte verse kaas, vergelijkbaar met mozzarella. 
Maar vrees niet, ook met de simpele voorverpakte tofu kun je erg lekkere dingen bereiden. Vandaar dat het tijd is om het imago-probleem van tofu op te lossen met een lekker recept. Hierin krijgt de tofu de oppepper die het nodig heeft om voor de niet-tofu-aanbidder aantrekkelijk te worden. En het past ook heel goed bij het rode rijst recept van gisteren.


Red Thai Tofu - Recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (4 personen)


1 blok stevige tofu (ongeveer 400 gram), in blokjes
1-2 theelepel plantaardige olie
1 rode paprika, zaden verwijderd en in dunne repen
80 gram sjalotjes, in dunne plakken
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel geraspte verse gember
1 eetlepel Thaise rode curry pasta
250 milliliter water
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel agave siroop
15 blaadjes Thaise basilicum*

Verhit stevige (hapjes)pan op een middelhoog vuur. Voeg de olie toe, of spray er een beetje bakspray in. Voeg de tofu toe en bak de blokjes in ongeveer 10 minuten en onder regelmatig omscheppen aan de meeste kanten bruin. Doe dit voorzichtig zodat de tofublokjes niet breken. Voeg na 5 minuten 2 theelepels sojasaus toe en schep de blokjes hierin om.
Schep de tofublokjes uit de pan en leg apart. Sauteer in dezelfde pan de rode paprika, sjalotjes, knoflook en gember in nog een theelepel olie. Spray nog een beetje bakspray in de pan als de boel aan de pan blijft plakken. Sauteer ongeveer 5 minuten.
Meng ondertussen in een kleine kom de curry pasta, water, resterende sojasaus en agave. Voeg de tofublokjes aan de pan toe met het currypasta-mengsel. Schep door elkaar en kook nog zo'n 5 minuten. Voeg de Thaise basilicum toe en bak deze 1 minuut mee. Serveer met de rode rijst van gisteren en eventueel wat gestoomde groente(n).

* Te koop bij Aziatische toko's. De smaak is anijsachtig en anders dan Italiaanse basilicum.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten