28-10-2012

“Don't give me no rotten tomato, 'cause all I ever wanted was your sweet potato.”

Zoete aardappel is het spannende zoete broertje van de 'gewone' aardappel. Zoete aardappel kan onder de schil zowel wit als oranje zijn, maar beide varianten hebben dezelfde zoete smaak. Schrik dus niet (zoals ik) tijdens het schillen; de kleur maakt helemaal niets uit en creëert juist een mooi kleurenspel in je gerecht. Want zeg nu zelf, koken doe je soms ook een beetje voor het oog.



Net zo veelzijdig als de aardappel zelf leent zoete aardappel zich uitstekend voor salades (en voor curry, soep, stamppot, friet etc.). Mijn vegetarische kookheld Mark Bittman maakte deze heerlijke zoete aardappelsalade met paprikadressing. Door de witte en oranje aardappel, de groene peterselie en bosui en de vrolijke blauw-zwarte rozijnen een feest voor het oog en de tong.


Zoete aardappelsalade met paprikadressing - Recept van Mark Bittman (4 personen)


4 grote zoete aardappelen
100 milliliter olijfolie
Zout & versegemalen zwarte peper
60 milliliter rode wijn of sherry azijn
1 rode paprika, zaad verwijderd, en in kwarten
2 theelepels gemalen komijn
1 eetlepel sinaasappelrasp (optioneel)
50 gram bosui, in kleine ringen
15 gram verse peterselie, grof gehakt
1 of 2 grof gehakte verse chilli peper (rode, jalapeno, waar je maar van houdt)
40 gram rozijnen

Verwarm een oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappelen en snijdt ze in blokjes. Leg ze op een bakplaat en gier er 2 eetlepels olijfolie overheen. Schep even om, zodat alle stukjes met olie bedekt zijn. Strooi er wat zout en peper over en rooster de aardappelstukjes, af en toe omscheppend, in ongeveer 30 minuten tot ze bruin en knapperig van buiten, maar nog zacht van binnen zijn.
Maak ondertussen de dressing door de resterende olijfolie, azijn, rode paprika, komijnpoeder en sinaasappelrasp (als je die gebruikt) in een keukenmachine of blender te pureren. Voeg eventueel wat zout en peper toe. 
Meng de nog warme aardappel met de bosui, peterselie, pepers en rozijnen in een saladeschaal. Voeg ongeveer 125 milliliter van de dressing toe en meng deze door de salade.  Proef en voeg eventueel meer dressing of extra zout en peper toe. Serveer warm of op kamertemperatuur. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten