02-11-2012

Herfsttijd! Paddestoelentijd! Soeptijd!

Paddenstoelen zoeken in het bos? Wees voorzichtig! Van bijna alle eetbare paddenstoelen bestaat een giftige niet-eetbare look-a-like. Laat je dus goed voorlichten voor je in je eentje op paddenstoelenjacht gaat. Bijvoorbeeld op deze paddenstoelen tentoonstelling van Mediamatic of door op pad te gaan met de wildpluk experts van Casa Foresta. Gelukkig zijn alle in de supermarkt of op de markt te vinden soorten eetbaar en kun je er de lekkerste gerechten mee maken. Voor een soep freak, die stiekem de herfst wel het mooiste jaargetijde vindt, wordt het champignonsoep vandaag.


 

Champignonsoep met kool en gember - Naar recept van Kirsten Eckhart uit delicious.magazine november 2012 (6 personen)


100 gram roomboter
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 uien, fijngehakt
250 gram kastanjechampignons, in stukjes
blaadjes van 2 takje rozemarijn, fijngehakt
60 gram verse gember, geraspte of fijngehakt
2 liter groentebouillon
mespunt chilipoeder
250 milliliter slagroom
450 gram witte of groene kool, fijngesneden

Verwarm de boter in een grote pan met dikke bodem en bak hierin, af en toe omscheppend, zachtjes de ui en knoflook in 15-20 minuten, tot ze goudbruin en licht gekarameliseerd zijn. Voeg de champignons, rozemarijn en gember toe en bak zo'n 5 minuten mee op iets hoger vuur. Voeg de bouillon en chilipoeder toe, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 15 minuten koken. 
Schep een klein deel van de soep in een apart kom of maatbeker, en pureer de rest van de soep fijn met een staafmixer. Roer de slagroom door de apart gehouden soep, om deze alvast iets te verwarmen, en schenk het geheel daarna bij de gepureerde soep. 
Voeg de kool toe en laat nog 5 minuten zachtjes meekoken. Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten