04-11-2012

Noodlely Doodlely Dum

Noodles. Ze komen in alle soorten en maten. In Japan bijvoorbeeld heeft zo ongeveer iedere provincie, zo niet iedere stad zijn eigen variant. Er wordt heel wat weggeslurpt. Letterlijk, want noodles worden vaak in een hete bouillon geserveerd en slurpen is (schijnt) een perfecte manier om te voorkomen dat hete noodles je mond verbranden. Kennelijk bevordert het ook de smaak van het gerecht. Jammer dus dat in Nederland voornamelijk bami of mihoen gegeten worden. Want een udon of soba noodle is net zo lekker (zo niet lekkerder?) en biedt weer tal van mogelijkheden om het kook repertoire uit te breiden. In deze Curry Laksa, een oorspronkelijk Maleisisch recept dat dankzij Isa Chandra Moskowitz een vegan update krijgt, zitten dikke rijstnoodles. Dezelfde die je bijvoorbeeld ook in 'authentieke' Pad Thai vind (niet in deze salade). Doordat ze van rijstmeel gemaakt zijn liggen ze, ondanks de grote, veel minder zwaar op de maag dan bijvoorbeeld eier-noodles of pasta (ook lekker hoor). Vergeet vooral niet te slurpen tijdens het eten!

 

Vegan Curry Laksa -  Recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (4 personen)


2-3 eetlepels Thaise rode curry pasta
1 kleine rode ui, gehalveerd en in dunne halfringen
1 rode paprika, zaden verwijderd en in dunne reepjes
1 eetlepel geraspte verse gember
2 tenen knoflook
1 stronk Bok Choy (Shanghai Paksoi), steel en blad apart gescheiden en in stukjes
1 liter groente bouillon
2 eetlepels sojasaus
1/2 theelepel zout
1 blok stevige tofu (ongeveer 400 gram), in blokjes
225 gram (Pad Thai) rijst noodles (10 milimeter breedte)*
180 mililiter kokosmelk
3 eetlepels limoensap
3 eetlepels agave siroop
30 gram verse koriander, als garnering
extra limoenpartjes voor het serveren

Breng een grote pan water aan de kook voor de noodels. In de tussentijd kun je de groenten voorbereiden. Verhit een tweede pan op middelhoog vuur. Plaats twee eetlepels currypasta in de pan en roer de ui en paprika hierdoor. Sauteer 2 minuten. Spray wat bakspray in de pan als het aan de bodem plakt. Voeg knoflook en gember toe en bak nog 2 minuten mee. Voeg dan de bok choy stelen toe, de bouillon, sojasaus, en zout, en breng het geheel aan de kook. Voeg dan de tofu toe en kook ongeveer 10 minuten. 
Ondertussen zal het water voor de noodels al koken. Kook de noodels in ongeveer 5 minuten gaar, giet dan af en zet apart.
Voeg de kokosmelk, limoensap, en agave aan de curry toe en meng voorzichtig zodat de tofu heel blijft. Proef eventueel voor extra zout en/of curry pasta. Voeg nog een lepel currypasta toe als het te flauw is. 
Om te serveren leg je de bok choy blaadjes in een kom. Voeg daarna een schep noodles toe en giet hier de curry overheen. Garneer met extra koriander en limoenpartjes. 

Eet smakelijk!

*Ik kocht ze van het merk, schrik niet, Cock bij Amazing Oriental en ben tevreden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten