23-01-2014

Hummus à gogo!

Tuinbonenhummus is leuk en aardig, maar tuinbonen heb ik minder vaak in huis dan een ouderwets blik kikkererwten. Daarnaast is daar de behoefte aan een snel en makkelijk hummus recept waar je naast de kikkererwt weinig andere ingrediënten voor nodig hebt. Ideaal voor een ongecompliceerde lunch. Waar je niet eerst voor naar de supermarkt hoeft. Wie zoekt, vindt. Het antwoord komt van mijn vegan-heldin Isa Chandra Moskowitz. Een recept met ingrediënten die je altijd wel hebt. Waar je zelfs de tahina, waarvan ik dacht dat die éssentieel was voor een lekkere hummus, achterwegen kunt laten. Waar je eindeloos mee kunt variëren. Experimenteren. Met een eetlepel olie bevat hij ook nog eens weinig vetten. Kan het idealer?

Hummus & vrienden - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction


1 blik kikkererwten (400 gram), uitgelekt (houd 3 eetlepels (of meer) vocht uit het blik apart)
2 tenen knoflook, eventueel*
1 eetlepel olie
2 eetlepels citroensap
1/4 theelepel zout
1/2 theelepel paprikapoeder

1 blender/staafmixer/keukenmachine/magic bullet

Pureer de kikkererwten en knoflook, als je die gebruikt, in de keukenmachine naar keuze. Probeer geen of zo min mogelijk erwten heel te laten. Het geheel wordt een soort droge puree. Voeg de olie en citroensap toe en pureer tot een iets smeuïger geheel.
Doe 2 eetlepels van het kikkererwten vocht (uit het blik), het zout en de paprikapoeder erbij en pureer het geheel tot een zachte, smeerbare massa. Voeg eventueel extra vocht toe als je het smeuïger wilt hebben.
Voor de variatie kun je in de laatste fase ook een van de onderstaande combinaties toevoegen. Laat dan de paprikapoeder weg. Er zijn nog tal van andere mogelijkheden, dus experimenteer er rustig op los.

Variatietip 1: Voeg 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel gerookte paprikapoeder en een 1/2 theelepel cayennepoeder toe.
Variatietip 2: Voeg 1 geroosterde paprika uit pot en 2 eetlepels gehakte kalamataolijven toe toe.

Serveer met geroosterd pitabrood of probeer het makkelijke lunchrecept dat ik volgende week geef.

Eet smakelijk!  

* Knoflook kan nogal overheersen in de hummus. Dit is dus echt een kwestie van smaak en of je die dag nog met andere mensen in een ruimte zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten