18-07-2015

Rode Rakkers

Het is tomatentijd. "Hoezo?" denk je misschien, "die kan ik het hele jaar toch krijgen?" Dat is helemaal waar. Dankzij onze immense kassencomplexen kunnen Nederlandse kwekers het hele jaar door tomaten kweken. Zelfs best wel smakelijke tomaten (waar je helaas meer voor moet betalen). Maar een tomaat die met zonlicht is opgegroeid smaakt stiekem toch lekkerder. Iedereen kent wel dat moment dat je in zonnig Italië of Griekenland een tomaat in je mond stopte en je afvroeg waarom je nooit eerder wist hoe lekker die dingen eigenlijk zijn. Heb je tomaten in eigen tuin? Of van die kweektomaten in potjes die je een tijdje geleden bij een grote supermarkt kon krijgen? Gebruik die dan voor dit smakelijke tomatenrecept. Eigenlijk een variant op Griekse Salade, maar dan met bulgur in plaats van sla. 

Bulgur-tomatensalade - naar een recept van Mark Bittman uit De Dikke Vegetariër (4 tot 6 personen)


175 gram fijne of middelfijne bulgur
540 gram smaakvolle tomaten, in stukjes, of kerstomaten, gehalveerd
1 kleine rode ui, gehakt
55 gram feta, verkruimeld
3 eetlepels rode wijnazijn, plus meer indien nodig
60 milliliter extra vergine olijfolie, plus meer indien nodig
2 eetlepels gehakte verse, of 2 theelepels gedroogde oregano
1 theelepel chilivlokken
zout en versgemalen zwarte peper
570 gram kikkererwten uit blik of gekookt 

Week de bulgur zo'n 15 tot 30 minuten in heet water tot hij zacht is.* Doe de tomaat, ui, feta, azijn, olijfolie, oregano en naar wens chilivlokken in een grote saladekom. Roer door met een vork. Bestrooi met wat zout en peper. Doe de kikkererwten erbij en schep door.
Giet de bulgur af in een zeef en druk het overtollige vocht eruit. Doe hem nog warm in de saladekom, haal los met een vork en meng met de andere ingrediënten. Proef en breng eventueel op smaak met extra azijn, olijfolie, zout en peper. Serveer op kamertemperatuur of laat afkoelen in de koelkast en serveer later.

Eet smakelijk!

* De tijd is afhankelijk van het merk dat je gebruikt, dus al en toe even proeven of hij zacht genoeg is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten