12-02-2015

Hartendief!

Wie wil er nu een on-origineel cadeautje voor Valentijnsdag? Gekookt mag er worden voor onze geliefden! Liefde gaat immers door de maag. Hartjes, tenzij bestaande uit chocolade-achtige consistentie, mogen van mij achterwege blijven. Liever heb ik een met hart en ziel en een beetje liefde en aandacht bereidde maaltijd van een lief. Of kook ik die zelf voor iemand die mij dierbaar is. Dit pompoengerecht is een speciaal, en een tikje "uitsloverig" uitziend, gerecht waarmee je harten steelt. Een mooi cadeau op een bord wat je verder naar hartenlust kunt aankleden met alles waar jouw romantische ziel behoefte aan heeft. Goed, ik klink misschien een tikje cynisch waar het Valentijn betreft (en ben dat misschien af en toe waar het de liefde betreft) maar koken voor een dierbare, zelfs al ben jij dat zelf, is een genot. Dus geniet ervan. Samen of alleen. 

Pompoen gevuld met prei - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (4 personen)


35 gram boter
2 grote preien, boven- en onderkant eraf en in dunne ringen
1 theelepel mosterd
4 eetlepels crème fraîche
125 gram gruyère of andere harde kaas met volle smaak, geraspt
2-4 kleine pompoenen (400-800gram per stuk)*
handjevol takjes tijm
zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 190 graden. Verhit de boter op middelhoog vuur in een grote pan en voeg de prei toe. Draai het vuur helemaal laag zodra de prei begint te sissen en leg het deksel op de pan. Laat de preiringen 10 minuten zachtjes fruiten tot ze helemaal zacht zijn. Haal van het vuur en roer de mosterd, crème fraîche en kaas erdoor. Breng ruim op smaak met zout en peper.
Snijd, indien nodig, een plakje van de onderkant van elke pompoen, zodat ze zonder wiebelen blijven staan. Snijd voorzichtig een dekseltje van de bovenkant en leg deze weg. Snijd nu met een klein scherp mesje een gat naar de holte van de pompoen en schraap met een theelepel alle zaden en vezels eruit. 
Vul de holten met het prei-mengsel. Ze moeten ongeveer voor 2/3 vol zijn. Steek er een paar takjes tijm in en zet de pompoenen op een grote bakplaat met genoeg afstand van elkaar, zodat de hete lucht rond de pompoenen kan circuleren. 
Zet 50-60 minuten in de oven (afhankelijk van de grote van de pompoen) tot de pompoen aan de binnenkant heel zacht aanvoelt. Serveer direct.

Eet smakelijk!

* ik gebruikte ze de onderkant van twee flespompoenen, maar kleine oranje Hokaido's zijn bijvoorbeeld ook perfect

Geen opmerkingen:

Een reactie posten