19-02-2015

That's even more peanuts!

Te vroeg voor alweer een recept voor pindasoep op het blog? Kan er niets aan doen. Ik had nog een restje boerenkool en zoete aardappel, bladerde door De Dikke Vegetariër en kwam hier op uit. Als pinda-liefhebber kan ik pindasoep dan maar moeilijk weerstaan. Deze combinatie is niet te versmaden. Romig van de pindakaas en zoete aardappel, tikje zuur door de tomaat, en het groen van de kool maakt het geheel nog kleurrijk ook. En het is alweer een leuke manier op boerenkool op een andere manier te gebruiken. Pimp my cabbage is nog steeds een winter-kook-motto. Zelf heb ik wat zilvervliesrijst meegekookt, waardoor het een wat completere maaltijdsoep is geworden.

Senegalese pindasoep - naar een recept van Mark Bittman uit De Dikke Vegetariër (4 personen)


100 gram geroosterde en gedopte pinda's
2 eetlepels archide- of maiskiemolie
1 rode ui, gehalveerd, in dunne ringen
1 eetlepel geschilde, fijngehakte verse gember
1 eetlepel fijngehakte knoflook
snufje cayennepeper, of naar smaak
zout en versgemalen zwarte peper
1,5 liter groentebouillon of water
2 zoute aardappelen of yams (ca. 500 gram), geschild, in dikke plakken
8 tot 12 roma-tomaten, zonder harde kern, doormidden (mag ook uit blik, zonder sap)
250 gram boerenkool, goed gewassen, harde nerven verwijderd, in brede repen
65 gram pindakaas met stukjes noot

Breek de pinda's met het lemmet van een breed mes, in een vijzel, of keukenmachine, in grove stukken. 
Verhit de olie  in een diepe koekenpan of grote kookpan op matig tot hoog vuur. Voeg de ui, gember en knoflook toe en bak onder af en toe roeren 3 tot 5 minuten tot de ui zacht en glazig is. Voeg 60 gram van de pinda's en de cayennepeper toe en bestrooi met zout en peper. Roer de bouillon en de zoete aardappel erdoor, breng aan de kook en zet het vuur matig tot laag, zodat de soep suddert. Doe het deksel half op de pan en kook circa 10 minuten onder af en toe roeren tot de aardappel zacht is. 
Roer de tomaten, boerenkool en pindakaas door de soep. Doe het deksel op de pan en kook 5 tot 8 minuten tot de boerenkool zacht is. Proef, breng op smaak en garneer met de rest van de pinda's.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten