16-02-2015

Van de markthal naar de mond

Zijn jullie al in de Markthal in Rotterdam geweest? Architectonisch gezien indrukwekkend. Een bijzonder gebouw, groot en licht, waarin dus 'de eerste' overdekte voedselmarkt (food market voor marketingmensen) in Nederland is geopend. Geïnspireerd op de markten in Barcelona, Stockholm en Rome. Qua aanbod mag het van mij nog wat spannender. Naast de specialistische kaas-, vlees-, vis- en groenteboer vind je er namelijk ook wat ketens, wat voor mij een beetje afdoet aan het culinaire gehalte. Maar ik ben dan ook een beetje een food-snob... Ik hoop in ieder geval dat het in de toekomst nog iets meer uitdaagt, iets bruisender gaat worden en je echt het gevoel gaat geven dat je in 'the place to be' bent als het om lekker eten gaat. Mijn vriendin K. en ik hebben echter wel een leuke hapjes-maaltijd bij elkaar gescharreld en ik tikte een nieuw kookboek op de kop. Waar ik dit lekker pittige spruitjesrecept in vond. 

Spruitjescurry met bulgur - naar een recept van Cornelia Schinharl uit Culinair Vegetarisch (4 personen)


Voor de spruitjescurry
800 gram spruitjes
1 ui
4 tenen knoflook
1 stukje verse gember (ca. 2 centimeter)
2 rode pepers
1 bolle theelepel elk van komijn-, venkel-, koriander- en mosterdzaad
2 theelepels kurkuma
1/4 theelepel kaneel
zout
2 eetlepels zonnebloem-, archide- of maïskiemolie
2 blaadjes laurier
300 milliliter groentebouillon

Voor de bulgur
2 tenen knoflook
1 ui
2 eetlepels zonnebloem-, archide- of maïskiemolie
2 eetlepels pijnboompitten
200 gram bulgur (fijn of grof)
400 milliliter groentebouillon
zout en versgemalen zwarte peper

Was de spruitjes, verwijder de stronkjes en de buitenste slappe blaadjes en halveer ze eventueel als ze groot zijn. Pel ui en knoflook, schil de gember* en hak alles fijn. Was de rode pepers, verwijder de steeltjes en snijd ze met zaad in al in ringetjes. Als je niet van heel pittig houd, kun je het zaad eventueel verwijderen. 
Rooster de specerijen in een droge pan op halfhoog vuur al roerend zo'n 1-2 minuten tot de geuren loskomen. Maal ze daarna in een vijzel zo fijn mogelijk en meng de kurkuma, kaneel en 1 theelepel zout door.
Pel voor de bulgur de ui en knoflook en hak ze fijn. Verhit de olie en rooster de pijnboompitten daarin licht goudgeel. Meng er knoflook en ui door en fruit ongeveer 3 minuten. Roer de bulgur erdoor tot de korrels glanzen. Giet de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Laat de bulgur afgedekt ongeveer 20 minuten op een laag vuur garen. Controleer af en toe dat er nog genoeg vocht in de pan zit en de bulgur niet aanbrand. 
Verhit intussen de olie voor de spruitjes. Roerbak hierin de spruitjes, ui, knoflook, gember en rode peper 2-3 minuten. Voeg het specerijenmengsel en de laurier toe, giet de bouillon erbij en laat alles 12-15 minuten stoven op laag vuur tot de spruitjes beetgaar zijn. 
Breng de bulgur op smaak met zout en peper en serveer met de spruitjes.

Eet smakelijk!

* bijvoorbeeld met deze methode.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten