23-04-2015

Not so Lean, but Mean Beans

"Ik bid niet voor bruine bonen" zei ooit een bekend Nederlands literair personage. Maar geloof mij, wie eenmaal deze boontjes gegeten heeft gaat vanzelf op de knieën en bidt voor meer. Boontjes op z'n Frans noemt meneer Bittman het. Waarom zijn het uitgerekend de Fransen die met dit briljante recept komen? Bonen warmen in slagroom. Het idee is zo simpel dat je het zelf had kunnen verzinnen. Maar gelukkig, voor degenen die dat niet gedaan hebben, zijn er koks als Mark die het voor je doen. Gebruik het liefst gedroogde bonen voor dit recept. Hoewel ik helemaal niets tegen bonen uit blik heb, vind ik de smaak van 'verse' net iets lekkerder. Ik gebruikte krombekken, maar 'gewone' witte bonen of flageolets kunnen ook. Als je de tijd hebt voor het weken en het ruime half uurtje koken, neem die dan. En geloof mij, bonenhaters zullen bekeren. 

Witte bonen op z'n Frans - naar een recept van Mark Bittman uit De Dikke Vegetariër (4 personen)


225 gram gedroogde witte bonen of flageolets*, uitgezocht en geweekt zolang nodig
1 middelgrote ui, ongepeld
1 laurierblad
1 kruidnagel
1 winterwortel, in grove stukken
4 takjes verse tijm of 1/2 theelepel gedroogde tijm
zout en versgemalen zwarte peper
2 eetlepels boter
1 eetlepel gesnipperde sjalot
2,35 deciliter slagroom
verse peterselie, dragon of kervel, gehakt, ter garnering

Zet de bonen onder water in een grote pan. Zet het vuur hoog en breng ze aan de kook. Maak een snee in de ui en schuif hier het laurierblad in. Steek ook de kruidnagel in het ui en doe de ui in de pan. Voeg de wortel en tijm toe. Zet het vuur iets lager, zodat de bonen zachtjes koken. Leg het deksel schuin op de pan. 
Strooi pas na zo'n 30 minuten zout en peper in de pan. De bonen beginnen dan zacht te worden. Laat ze ongeveer 45 minuten koken, of tot ze gaar zijn. Dit zal per merk/soort verschillen, dus blijf erbij. De bonen moet gaar zijn, maar wel heel. Voeg eventueel extra water toe als ze bij droog staan.
Giet de bonen af als ze gaar zijn en gooi de ui en wortel weg. Doe de boter en sjalot in een koekenpan of hapjespan. Fruit de sjalot in 5 minuten glazig, onder af en toe roeren. Voeg de slagroom en de bonen toe en roer regelmatig tot de bonen heet zijn en een deel van de room hebben opgenomen (zo'n 10 minuten). Breng op smaak met zout en peper en bestrooi bij het serveren met peterselie of andere kruiden. 

Eet smalijk!
 
* cannellinibonen of limabonen zijn ook geschikt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten