25-04-2015

Zalige Salie

In een restaurant, toen ik weer eens een pasta of visgerecht 'in salie-boter' at, vroeg ik me af hoe ze die boter die heerlijke salie-smaak geven. Zelf gebruik ik voornamelijk olie en is boter nog een beetje een onbekende. Wist ik veel dat het zo makkelijk is! Veel boter, aantal blaadjes salie, boter verhitten, salie erin, bakken, salie eruit, of fijngehakt erin....klaar! Zo eenvoudig, maar zo lekker. Een makkelijke en smakelijke oppepper voor pasta, een stukje vis, groenten en deze soep. Romig met knolselderij, met af en toe een crunchy bite van hazelnoot. En dan dus de salie, dit maal de hele blaadjes in boter gebakken. Vind je salie eigenlijk een beetje gek, dan is dit een mooi instap-gerecht. Lekker!

Knolselderij soep met krokante salie - naar een recept van Anna Jones uit Een nieuwe kijk op eten (6 personen)


olijfolie of neutrale olie als druivenpit of maïskiem
1 prei, gewassen en in dunne ringen
1 selderijknol, gewassen, geschild en grof gehakt
4 appels (bijv. jonagold), klokhuis verwijderd en grof gehakt
blaadjes van enkele takjes verse tijm
1,5 liter groentebouillon
1 blik van 400 gram boterbonen, afgespoeld en uitgelekt
zeezout en versgemalen zwarte peper
handjevol hazelnoten
100 gram boter
blaadjes van enkele takjes verse salie

Verhit een scheut olie in een grote pan. Doe de prei erbij en smoor deze 10 minuten op halfhoog vuur tot hij zacht en zoet is. Voeg de knolselderij, appels en tijm toe en smoor alles 2-3 minuten. Geit de bouillon erover en doe er de boterbonen en royaal zout en peper bij. Laat de soep 20-30 minuten zachtjes koken, neem de pan van het vuur en pureer de inhoud met een staafmixer glad. 
Rooster terwijl de soep kookt, de hazelnoten in een koekenpan goudbruin. Schud ze uit de pan en zet ze opzij. Verhit de boter in de koekenpan en laat smelten. Voeg de salieblaadjes toe en bak ze tot ze krokant zijn en de boter lichtbruin is. Draai het vuur terwijl de boter kleurt laag en neem de pan van het vuur zodra de boter gekleurd is, omdat hij snel verbrandt. 
Schep de soep in diepe borden en garneer met de salie-boter. Bestrooi met de geroosterde hazelnoten. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten