02-05-2015

Down with Dhal

Kennen jullie dhal, of dal? Het bekende vegetarische Indiase gerecht met linzen? Zoniet, dan wordt het, zeker als je vegetariër bent, echt tijd het eens te proberen. Linzen waren vroeger zo'n beetje het enige wat je in vegetarische restaurants gereserveerd kreeg. Ooit, in ik meen 2001, was ik op zoek naar een vegetarisch restaurant in Utrecht met mijn toenmalige omnivoor-vriendje. Ergens bij de Oude Gracht, tussen menig ander restaurant, lag een vega-restaurant verscholen. Ik blij, maar bij één blik op de kaart vroeg het vriendje of we niet toch ergens anders konden eten. Linzen, bonen, linzen, en nog meer linzen. De wereld is sindsdien, voor de vegetarische culi, een stuk beter geworden. Maar linzen zijn echt wel 'tha bomb' ookal hebben ze een 'bad rep' gekregen door de vroege jaren van het toen steeds gewoner wordend vegetariër-schap. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen zoals ijzer. Best essentieel voor de niet vlees-eter. En dhal, van linzen, is oh zo fijn. Eet een 'simple and clean'-versie met een stuk naan of platbrood of voeg er extra kruiden, groenten of een lekkere chutney aan toe. Je hebt gegarandeerd een voedzame, smakelijke maaltijd. Deze versie van Anna Jones is om van te watertanden. Ideaal voor de beginnende linzen- of dhal-eter, maar ook erg lekker voor de gevorderden onder ons.

Dhal met knapperige zoete aardappel en snelle kokoschutney -  naar een recept van Anna Jones uit Een nieuwe kijk op eten (3 personen)


2 zoete aardappels, gewassen, eventueel geschild, in blokjes
zeezout en versgemalen zwarte peper
1 theelepel komijnzaad
1/2 theelepel venkelzaad
olijfolie
2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
duimgroot stuk gemberwortel, geschild en grof gehakt
1 groene chilipeper, fijngehakt
1 rode ui, gepeld en grof gesneden
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderzaad
1 theelepel gemalen geelwortel
1 theelepel kaneel
200 gram rode linzen
1 blik van 400 gram kokosmelk
4 deciliter groentebouillon
2 handenvol spinazie
een bosje koriander, met steeltjes fijngesneden
sap van 1 citroen

Voor de chutney
50 gram geraspte kokos
1 theelepel zwart of geel mosterdzaad
10 kerrieblaadjes (vers of gedroogd)
een beetje plantaardige olie of kokosolie
20 gram gemberwortel, geraspt
1 rode chilipeper, fijngehakt

Verhit een oven op 220 graden. Giet 1 1/2 deciliter kokend water over de kokos en laat het zwellen.
Doe de zoete aardappels in een braadslee met een flinke snuf zout en peper, het komijn- en venkelzaad en sprenkel er olie over. Rooster de aardappel 20-25 minuten in de oven tot ze gaar en zacht in het midden en van buiten krokant zijn.
Smoor voor de dhal knoflook, gember, chilipeper en rode ui een minuut of 10 in een grote pan tot de uien zacht en glazig zijn.
Wrijf komijn- en korianderzaad in een vijzel fijn en doe ze in de pan met ui samen met de overige specerijen. Bak alles een paar minuten mee tot het flink begint te geuren. Roer de linzen, kokosmelk en bouillon door het ui-specerij-mengsel en breng het tegen de kook. Draai het vuur laag en laat de linzen 25-30 minuten zachtjes pruttelen. Ze hoeven niet heel te blijven. 
Terwijl de linzen koken kun je de chutney maken. Laat de kokos uitlekken en doe het in een kom. Bak het mosterdzaad en de kerrieblaadjes in een beetje olie in een koekenpan tot het zaad gaat springen. Giet het mengsel over de kokos. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer tot slot de gember en chilipeper erdoor. 
Neem de dhal van het vuur, roer de spinazie erdoor en laat hem iets slinken, roer dan de helft van de gesneden koriander en het citroensap door de dal. Schep een portie in diepe borden. Doe daarop een flinke schep zoete aardappel, een paar lepels kokoschutney en de overgebleven koriander. Geef er Indiaas platbrood of naan bij, of eventueel gekookte basmati rijst. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten