09-05-2015

Holle Bolle Paprika

Ik blijf gefascineerd door de smaken van het Midden-Oosten en kook momenteel graag gerechten uit de verscheidene keukens uit de regio. Wat is toch de aantrekkingskracht van deze keukens? Voor mij persoonlijk zijn de ingrediënten en de smaken gewoon goed aan mij besteed. Het feit dat je dingen zowel warm als koud kunt eten. Vaak in ieder geval. En dus ook mee kunt nemen als lunch naar je werk. Verschillende granen als couscous, bulgur, maar ook rijst en vele peulvruchten. Het overmatig gebruik van kikkererwten. Omdat ik gewoon gek ben op kikkererwten. Maar ook van citrussmaken en specerijen als komijn, karwij of kardemom, die frisse en spannende accenten toevoegen. Het durven gebruiken van zoete accenten van kaneel of gedroogde vruchten trekt me ook aan in de gerechten. Ook in dit vrolijke gerecht komen een aantal van deze elementen terug. Dit is zo'n ideaal gerecht vol smaken dat warm of koud kan worden gegeten. Het originele recept vraagt om 8 grote paprika's, maar ik zou middelgroot nemen, want degene die ik gebruikte waren te groot en ik kwam niet helemaal uit met de vulling. Mocht je te kort vulling hebben, dan zou je als extraatje gewelde, gehakte gedroogde vruchten kunnen toevoegen (rozijnen of abrikozen) of geroosterde noten of zaden voor extra bite. 

Gevulde paprika's - naar een recept van Sally Butcher uit Veggiestan (8 stuks)


8 middelgrote paprika's
200 gram parelcouscous*
olijf- of andere olie, om te bakken
1 rode paprika, in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
3 tenen knoflook, fijn gehakt
2 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel cayennepeper
1 theelepel kaneelpoeder
1/4 theelepel gemalen saffraan, geweld in kokend water of kurkuma
500 milliliter groentebouillon
ruime handvol verse koriander, gehakt
ruime handvol verse peterselie, gehakt
1 eetlepel verse dille, gehakt
zout en peper
150 milliliter tomatensap of passata
wat Parmezaanse kaas, eventueel

Zet een ruime pan water op het vuur en breng aan de kook. Snijd, indien nodig, een klein stukje van de onderkant van de paprika's, zodat ze overeind blijven staan. Snijdt de bovenkant eraf, zodat je een hoedje hebt. Haal de zaadjes plus zaadlijsten weg, maar bewaar de rest! Blancheer de paprika's en de hoedjes een zo'n 3 minuten, giet ze af en schik ze dicht op elkaar in een ovenschaal of braadslede. 
Verhit wat olie in een koekenpan en bak er de rode paprika, ui en selderij in. Voeg, als die zacht zijn, de specerijen toe, gevolgd door de couscous en roer goed om. Doe de saffraan door de groentebouillon en voeg deze, beetje bij beetje, toe aan de couscous. Je maakt nu de couscous klaar zoals een risotto. Voeg steeds wat bouillon toe tot het is geabsorbeerd en voeg weer een beetje toe tot de couscous beetgaar is. Dit duurt zo'n 20 minuten. Neem van het vuur als de couscous gaar is en roer de gehakte kruiden erdoor. Verwarm in de laatste 5 minuten de oven voor op 190 graden.
Verdeel het mengsel over de paprika's en dek af met de hoedjes. Giet het tomatensap of de passata rond de paprika's, bedek de schaal met aluminiumfolie en bak zo'n 30 minuten. 
Strooi, voor het serveren, eventueel wat parmezaan over de warme paprika's. Serveer met warm brood en yoghurt. De paprika's zijn ook heel geschikt om koud te eten.

Eet smakelijk!

* het recept vraagt oorspronkelijk om moghrabieh, een ronde pasta-vorm uit Noord-Afrika. Gebruik dit als je het kunt vinden. Blancheer de moghrabieh 5 minuten in kokend water en giet af voor gebruik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten