05-05-2015

All Roads Lead to Hummus

Hummus is zo'n heerlijk veelzijdig goedje. Dat maakt het waarschijnlijk de nummer 1 spread onder vegetariërs en veganisten. Je kunt er allerlei smaken en kleuren aan geven en daar eindeloos in variëren. Er zijn talloze recepten online te vinden; van supersnel tot geheime en eeuwenoude familierecepten.  En dat is leuk! Niet alleen omdat je wekelijks je broodbeleg kunt aanpassen, maar ook wanneer je een Midden-Oosters thema geeft aan een zondagse lunch en de platbroden immers wel belegd moeten worden. Door alle vrolijke kleuren die je hummus kunt geven staat het ook nog heel gezellig op een gedekte tafel. Ik had paars, oranje, en die niet-nader-te-bepalen-kleur van normale hummus in petto voor mijn gasten. Zie het vrolijke en smakelijke resultaat!

Wortelhummus - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg!


1 theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderzaad
6 eetlepels olijfolie
1 theelepel heldere honing
500 gram wortels, geschild
3 grote tenen knoflook, geplet
sap van 1/2 citroen
sap van 1 sinaasappel
3 eetlepels tahini (of pindakaas zonder stukjes)
zeezout-vlokken en versgemalen zwarte peper

Verwarm een oven voor op 200 graden. Rooster de komijn- en korianderzaadjes een minuut in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Stamp in de vijzel tot een vrij fijn poeder. Roer in een grote kom 4 eetlepels van de olie met de honing en geroosterde specerijen door elkaar. 
Snijd de wortel in stukjes van 4-5 centimeter en voeg met de knoflook aan de dressing toe. Schep om zodat alles goed bedekt is en breng op smaak met zout en peper. Schep in een kleine braadslede en zet in de oven tot de wortels gaar zijn en net bruine randjes beginnen te krijgen. Dit duurt ongeveer 35 minuten. Halverwege even omscheppen.
Laat de wortels iets afkoelen en schep alles in een foodprocessor. Knijp hierbij de knoflook uit hun velletjes. Voeg het citroen- en sinaasappelsap toe, de tahini (of pindakaas) en de rest van de olie en pureer. Voeg extra zout en peper toe als dat nodig is. 

Bietenhummus - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg!

 

50 gram walnoten
1 theelepel komijnzaad
15 gram oud brood zonder korstjes, in stukken gescheurd
200 gram gare bietjes (niet in het zuur), in blokjes
1 eetlepel tahini (of pindakaas zonder stukjes)
1 grote teen knoflook, geperst
sap van 1 citroen
wat olijfolie 
zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm een oven voor op 180 graden. Rooster de walnoten 5-7 minuten op een bakplaat in de oven tot ze geuren. Laat afkoelen.
Verwarm een kleine droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de komijnzaadjes terwijl je de pan schudt, tot ze donkerder worden en gaan geuren. Dit gebeurt heel snel, dus laat ze niet verbranden. Doe ze in een vijzel en stamp ze fijn. 
Doe het brood en de geroosterde noten in een foodprocessor of blender. Maal ze tot je fijn kruimels hebt. Voeg de bietjes, tahini (of pindakaas), het grootste deel van de knoflook en komijn, het sap van 1/2 citroen, 1/2 eetlepel olie en wat zout en peper toe. Pureer tot je een dikke pasta hebt. Proef en breng op smaak met nog wat komijn, knoflook, citroensap, zout en/of peper. Pureer nogmaals. Roer er wat olie door als je de hummus wat smeuïger wilt hebben. Zet in de koelkast tot je de hummus nodig hebt. Dien op kamertemperatuur op. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten