21-05-2015

Cauliflower Crazy!

Nog een recept uit de categorie weinig werk, maar veel smaak. Bloemkool, de groente zonder sex-appeal (of toch?), verrast weer in dit oven recept. De bloemkool is eigenlijk een soort kameleon en past zich aan zijn omgeving aan. Zoet, hartig, bitter, alle smaken absorbeert hij en toch blijft er onmiskenbaar iets van de bloemkool zelf over. In dit gerecht overheerst zuur, maar de rokerige paprika geeft de bloemkool ook iets aards. Volgens de schrijver gaan zelfs bloemkoolhaters overstag met dit recept, dus wat let je? Lekkere gekookte aardappel erbij, of wat mij betreft, in de oven gebakken en smullen maar.

Gebakken bloemkool met citroen en paprikapoeder - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (4 personen)


1 middelgrote bloemkool (750-800 gram), zonder bladeren
2 citroenen
3 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
zeezoutvlokken* en versgemalen zwarte peper

Verwarm een oven voor op 220 graden. Snijd de bloemkool in middelgrote roosjes en spoel de roosjes af. Schud het water eraf, maar zorg dat ze nog een beetje vochtig blijven. Doe de roosjes in een grote braadslee, knijp het sap van 1 citroen er overheen, besprenkel met olijfolie, voeg het paprikapoeder toe en wat zout en peper en schep alles om.
Snijd de andere citroen in 6/8 partjes en leg deze tussen de bloemkoolroosjes. Zet alles 25-30 minuten in de oven tot de roosjes licht beginnen te karameliseren. Schep halverwege een keer om.
Knijp de partjes meegebakken citroen uit over de bloemkool en dien meteen op, bestrooid met wat zoutvlokken.

Eet smakelijk!

* grof zeezout werkt ook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten