09-04-2015

Toen de aardappel het ei ontmoette...

Dat salades niet alleen voor de lichte trek zijn bewijst deze stevige aardappelsalade. Bij aardappelsalade denk je misschien aan supermarkt bakjes met aardappelschijfje in mayonaise-achtige saus, met misschien een vleugje zwarte peper, maar het kan zoveel lekkerder. Voor een aardappelliefhebber, in al zijn varianten, is het fijn als de aardappel niet verdwijnt in een zee aan andere smaken, maar zelf ook een beetje de aandacht mag opeisen. Dan is het wel verstandig een smakelijke pieper te kopen, liefst die je in de schil kunt eten. Deze salade heeft mij overigens, moet ik tot mijn lichte schaamte bekennen, eindelijk geleerd hoe ik eieren kook die net nog zo'n heerlijk druiperige dooier hebben. Ik ken in ieder geval één iemand die ik daar blij mee maak. Hier bindt de druip-dooier de salade mooi samen, waardoor je het romige mondgevoel krijgt zonder de vette mayo. Dé aardappelsalade heb ik hiermee nog niet gevonden, maar lekker is ie zeker.

Aardappelsalade met tomaat en gekookte ei - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (4 personen)


ongeveer 400 gram nieuwe aardappels (ongeschild eetbaar)
4 grote eieren, op kamertemperatuur
ongeveer 250 gram kerstomaatjes, gehalveerd of andere smaaktomaten in grote stukken
flinke handvol bieslook
zeezout en versgemalen zwarte peper
6 eetlepels olijfolie
4 theelepels appelciderazijn
1 theelepel mosterd
snufje suiker

Snijd grote aardappelen in stukken. Doe ze in een pan, giet er een laagje water in (maar zet ze niet onder), voeg wat zout toe en breng aan de kook. Draai het vuur lager en kook de aardappelen in ongeveer 8-15 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen.
Kook intussen de eieren. Zet een pannetje water op en breng aan de kook. Doe zodra het water goed kookt de eieren erin en laat deze 7 minuten koken. Giet de eieren af, breek de schil licht en overgiet met koud water om het kookproces te stoppen. Laat ze afkoelen en pel de eieren.
Maak een vinaigrette van de olijfolie, ciderazijn, mosterd, suiker en wat zout en peper. Meng de ingrediënten goed door elkaar tot het een romig geheel vormt. Proef en voeg eventueel wat extra azijn, zout of peper toe.
Snijd de gekookte eieren grof in stukken en doe ze in een grote schaal. Schenk de vinaigrette erover en meng goed. Prak de eieren hierbij een beetje fijn. Voeg de aardappel en tomaat toe en roer goed door elkaar. Proef en voeg eventueel extra zout en peper toe. Knip de bieslook erover heen en dien op.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten