31-03-2015

Winterse Zomertijd Soep

"En na dinsdag wordt het weer kouder...." Zo klinken de woorden van de weervrouw door de huiskamer. Maar wacht eens even! De lente is toch begonnen? Rokjesdagen, zonneschijn, bloeiende bomen en bloemen? Waarom dan nog steeds kou? Zo aan het einde van de winterperiode, aan het begin van de zomertijd, ben ik het gewoon een beetje zat. Waarschijnlijk is het ieder jaar nog zo koud rond deze tijd, maar ervaar ik het ieder jaar iets meer als vervelend. Misschien ben ik het wel steeds minder gewend, die Nederlandse kou. Gelukkig was daar een kleine break in het Midden-Oosten, met temperaturen van 38 graden, maar helaas bood dat maar even soelaas. Er zitten gelukkig ook voordelen aan koud weer. Het spoort me altijd aan tot het koken van hartverwarmende, vullende maaltijden. Soepen, stoofpotten met bonen en wintergroenten, dat soort waar. En zolang het nog koud buiten is, blijf ik nog even hangen in het winterse koken. Deze lekkere, pittige soep past fantastisch bij het net-niet-warme weer buiten.

Kerriesoep met zoete aardappels - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (4 personen)


2 eetlepels olijfolie
2 uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngesneden
4-5 gember, geschild en geraspt
1-2 rode chilipepers, naar smaak, zaadjes verwijderd en fijngesneden
1 eetlepel garam masala
2 theelepels kerriepoeder
3 zoete aardappelen, geschild en in blokjes van 2 cm
1 liter groentebouillon
400 milliliter kokosmelk uit blik
handje koriander, grof gesneden + extra als garnering
sap van 1 of 2 limoenen (1 flinke eetlepel)
zeezout en versgemalen zwarte peper
volle yoghurt, indien gewenst

Verhit de olie in een grote pan op middellaag vuur. Voeg de uien toe en fruit deze 10 minuten tot ze zacht en glazig zijn. Doe de knoflook, gember, chilipepers, garam masala en het kerriepoeder erbij en roer een minuutje door.
Voeg de zoete aardappels toe en roer tot deze bedekt zijn met de ui en specerijen.  Strooi wat zou en peper over de aardappelen en schenk de bouillon erbij. Zet het vuur hoger en breng het geheel aan de kook. Laat daarna zacht sudderen op een laag vuur tot de zoete aardappel gaar is. Zo'n 15 tot 20 minuten.
Haal de soep van het vuur en laat deze een beetje afkoelen. Pureer dan met een staafmixer of in een blender/foodprocessor tot een gladde soep. Doe de soep terug in de pan (behalve als je een staafmixer gebruikte) en warm zachtjes even op.
Roer de koriander er doorheen en voeg wat limoen sap toe. Proef en voeg dan eventueel meer limoensap toe (het kan snel overheersen, dus wees niet meteen al te gretig). Voeg eventueel extra zout en peper toe. Dien de soep op met een scheut yoghurt, als je dat lekker vindt, en strooi er extra koriander over. Maak af met een draai uit de pepermolen.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten