13-03-2015

Recht voor de raap!

Rutabaga is het Engelse woord voor koolraap. Het doet me altijd denken aan verroeste oude pick-up trucks. Van die verhuiswagens, waar boerengezinnen, huis en haard ingeladen, mee van het door droogte en stof geteisterde Midwesten van de V.S. hun heil zochten aan de veelbelovende westkust. Met, lees 'The Grapes of Wrath' er maar eens op na, soms tragische gevolgen. Ik weet niet waarom ik die associatie heb. Het is niet dat ik denk dat de 'rutabaga' hoofdvoedsel was tijdens deze exodussen. Het zit 'em in de klank, in hoe het net niet lekker in de mond ligt, alsof het met plakband aan elkaar geplakt is om het nog een beetje tot een geheel te maken. Tja, mijn gedachten maken soms rare sprongen. Maar, de koolraap dus. Om eerlijk te zijn qua smaak een beetje een saaie groente. Je kunt er aardig mee variëren en experimenteren, maar de smaak blijft mild. Je moet echt je best doen om hem te proeven en daarom gerechten proberen waarin andere smaken subtiel blijven. Dan komt dit raapje tot z'n recht. 

Spelt/Gort-totto met koolraap - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (4 personen)


1 liter groentebouillon
20 gram boter
2 eetlepels olijfolie
2 middelgrote uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesneden
350 gram koolraap, geschild en in blokjes van 1 centimeter
300 gram spelt of gort
flinke hand peterselie, fijngesneden
50 gram geraspte Parmezaanse, harde geiten- of andere harde kaas met volle smaak, plus extra
paar raspjes/snufje nootmuskaat
zout en versgemalen zwarte peper

Breng de bouillon aan de kook in een kleine pan en houd op een laag vuurtje zacht aan de kook. Doe de boter en olie in een grote pan op middellaag vuur en laat de boter smelten. Doe de ui erin en fruit deze ongeveer 10 minuten, al roerend, tot de ui zacht is. Voeg de knoflook en koolraap toe en roer een paar minuten door. 
Doe dan de spelt of gort erbij en roer een paar minuten, zodat de granen goed bedekt zijn met boter en olie. Voeg nu steeds ongeveer een soeplepel bouillon toe, zoals bij een risotto. Roer regelmatig door en voeg nieuw bouillon toe als de vorige lepel is geabsorbeerd. Na ongeveer 25 minuten heb je alle bouillon gebruikt en is de spelt of gort gaar.* De granen mogen nog een bite hebben. De koolraap is dan ook helemaal gaar. 
Roer de peterselie en geraspte kaas erdoor. Voeg zout, veel zwarte peper en een paar raspjes of een snufje nootmuskaat toe. Dien op, met extra geraspte kaas eroverheen. 

Eet smakelijk!

* De kooktijd kan soms variëren naar soort, dus ik adviseer altijd iets meer bouillon te maken of wat kokend heet water bij de hand te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten