17-04-2015

Smaken van het Midden-Oosten

In het Midden-Oosten zijn ze niet bang voor flink wat kruiden en citroen in het eten. Dat is één van de openbaringen van het boek Veggiestan. Een kleurrijke en smakelijke reis door de keukens van het Midden-Oosten (inclusief Noord-Afrika en de verschillende "-Stannen" die de wereld rijk is). Ik krijg gelijk zin om een ticket te boeken naar een van die oorden en de lokale keukens aldaar te proeven. Maar gelukkig kan dat, dankzij dit soort fantastische kookboeken, ook thuis. Sally is een grappige schrijfster. Haar boek staat vol anekdotes, grappige verhalen en legenden. Zij deelt met veel vegetariërs een liefde voor peulvruchten. En die liefde komt niet alleen voort uit het besef dat die dingen onmisbaar zijn in een vegetarisch dieet. Deze stoofpot is een fantastische combinatie van bonen, groenten en eventueel een willekeurig graanproduct of rijst. En veel kruiden dus, maar vooral veel citroen. Wees niet bang dat het te zuur wordt, want de groentebouillon en de andere smaken heffen het meeste zuur op. Ik droom lekker weg van verre oorden, terwijl ik dit aan mijn eigen (eindelijk) zonnige eettafel eet. 

Stoofpot met zwartoogbonen en citroen - naar een recept van Sally Butcher uit Veggiestan (4 personen)


5 stengels bleekselderij, gewassen
3 wortels, geschild of geschrapt
75 gram boter
een scheutje olijfolie
2 uien, in ringen
1 theelepel kurkuma
1 1/2 theelepel gedroogde basilicum
1 eetlepel gedroogde dille
sap en geraspte schil van 2 citroenen
200 gram zwartoogbonen, een nacht geweekt, uitgelekt
600 milliliter groentebouillon
2 middelgrote aardappels, geschild en in vieren
zout en versgemalen zwarte peper
flinke hand peterselie, gehakt

Snijd de bleekselderij en wortel in smalle staafjes van zo'n 6 centimeter lang. Verhit de boter en olijfolie in een flinke pan. Voeg de bleekselderij, wortel en ui toe en bak alles tot het zachter wordt, zo'n 10 minuten. Doe de kurkuma, kruiden (behalve de peterselie) en citroenrasp erbij. Vervolgens de bonen, citroensap en bouillon. 
Breng aan de kook. Laat de stoofpot 10 minuten sudderen en voeg de aardappel toe. Kook het geheel 30 minuten, tot de aardappel zacht is en de bonen gaar zijn.
Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper. Schep in een diepe schaal en bestrooi royaal met peterselie. Serveer met warm brood, rijst of kleine pasta (bijvoorbeeld orzo). 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten