22-11-2013

"Stress Cannot Exist in the Presence of a Pie"

Linzen komen vaak op mijn menu de laatste tijd. Eerst in de heerlijke knolselderij salade en vandaag in een klassieker in een vegetarisch jasje: Shepherd's Pie. Eerder dit jaar hielp ik een dagje mee in een keuken en werd een soort gelijk gerecht het personeelseten. Voedzaam en vooral lekker. Pas nu, nu het weer guur is en de behoefte aan gestampte aardappel weer groter (hoewel, gaat dit ooit weg?), werd het tijd om zelf een poging te doen. De linzen geven een mooie, vleesachtige bite aan het gerecht en de curry-pasta geeft de nodige smaak en pit. Knolselderij en aardappel zorgen voor een verrassende 'korst'. Er valt genoeg te ontdekken in dit recept. Probeer het eens en varieer* er daarna gerust op los!

Vegetarische Shepherd's Pie (4 personen)


150 gram goede kwaliteit groene linzen
400 gram kruimige aardappel, geschild en in blokjes
400 gram knolselderij, geschild en in blokjes
1 eetlepel arachideolie
1 kleine ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, geperst
2 eetlepels milde curry-pasta**
250 gram winterwortel, geschild en in dobbelsteentjes
1 courgette, schoongemaakt en in dobbelsteentjes
2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
1 rode paprika, zaden verwijderd en in klein stukjes
1/2 liter groentebouillon
1 eetlepel citroensap
Zout (naar smaak)
Versgemalen zwarte peper (naar smaak)
Nootmuskaat (naar smaak)
3 eetlepels schaafde amandelen 

Kook de linzen in ruim water, in ongeveer 10 minuten beetgaar. Kook iets langer, of korter, afhankelijk van de soort, maar zorg dat ze stevig blijven. Giet ze af en zet apart.
Verhit een grote (braad)pan en fruit te ui in de olie, zo'n 5 minuten, tot deze glazig ziet. Voeg de knoflok toe, en bak 1 minuut mee. Voeg daarna de currypasta toe en bak nog 1 minuut mee. Doe de wortel, courgette, bleekselderij en paprika in de pan en bak zo'n 5 minuten. Voeg daarna de groentebouillon toe en breng aan de kook met de deksel op de pan. Kook het geheel, onder af en toe roeren, zo'n 20 minuten, tot de groenten zacht zijn. Roer de linzen erdoor en warm het geheel nog even door. Voeg de citroensap toe, proef en voeg eventueel extra zout, peper of curry-pasta toe.
Kook ondertussen in een andere pan de aardappel en knolselderij in een laagje water (twee kootjes), in zo'n 20 minuten zacht. Giet af en bewaar wat kookvocht om mee te pureren. Maak een puree van de aardappel en knolselderij door het kookvocht toe te voegen en het geheel met een vork of pureestamper te stampen. Voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe, tot er een smakelijk, zachte, maar iets grove puree ontstaat.
Verhit ondertussen een oven op 180 graden. Maak de 'pie' in een diepe ovenschaal. Verdeel het linzen-groentenmengsel over de schaal. Maak daarna een dak van door de puree gelijk te verdelen over het mengsel. Bestrooi de bovenlaag met de geschaafde amandelen. Bak de pie zo'n 20 minuten in de oven tot de pureekorst iets goudbruin kleurt. Serveer!

Eet smakelijk!

* probeer het eens met Thaise currypasta.
** bijvoorbeeld van Patak's. Gebruik meer naar smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten