13-01-2015

A Dish for all Seasons

Restjes groenten over waar je niets mee kunt doen? (denk je) Teveel eieren gekocht, omdat je nooit weet wie er mee ontbijt 's ochtends? (het kan) Geen paniek! Fritatta is de oplossing voor deze problemen. Fritatta is een mooi woord voor een gevulde omelet. Je zou het ook een quiche zonder korst kunnen noemen. De groenten gaar je vooraf, ei erbij, in de oven en klaar. Je kunt hier enorm veel kanten mee op. In ieder seizoen kun je spelen met de groenten die dan verkrijgbaar zijn. Winter leent zich voor penen, kool en knollen. Lente-fritatta kan met bijvoorbeeld verse doperwt en asperge. Maak 'em 's avonds, houdt een stukje over en je hebt gelijk een lekkere lunch. Veelzijdig, makkelijk en onweerstaanbaar. Jij weet wat je vanavond kunt eten.

Fritatta met wintergroenten - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (4-6 personen)


Ongeveer 600 gram gemengde wintergroenten* zoals winterpeen, pompoen, pastinaak, knolselderij, bietjes, aardappel en in ieder geval sjalot of ui
1 grote teen knoflook, fijngesneden
3 eetlepels olijfolie
7 grote of 8 middelgrote eieren, op kamertemperatuur
handje gemengde kruiden zoals peterselie, bieslook, tijm of rozemarijn, fijngesneden
20-30 gram Parmezaanse, harde geiten- of andere vol smakende kaas, geraspt
zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bereid ondertussen de groenten. Pel sjalotjes of uien en snijd ze in vieren of in dikke ringen. Schil de wortel en snijd ze in plakjes van 5 millimeter. Schil pompoen, verwijder het zaad en snijd in blokjes van 2-3 centimeter. Schil pastinaak, bietjes, aardappel en knolselderij en snijd in blokjes van 1-2 centimeter. Als je kool gebruik, snijd deze dan in grove repen. 
Doe alle groenten in een ovenschaal (behalve bladkool soorten) van ongeveer 23x23 centimeter. Voeg de knoflook, olie en flink wat zout en peper toe en vermeng alles goed. Zet 40 minuten in de oven, roer een paar keer door, tot alle groenten gaar zijn en beginnen te karameliseren. 
Mocht je koolsoorten gebruiken, roerbak deze dan met 1/2 - 1 eetlepel olijfolie tot ze zachter worden. Laat deze dan even uitlekken in een vergiet tot verder gebruik.
Klop de eieren los met de kruiden en nog wat zout en peper. haal de schaal uit de oven, schenk de eieren over de groente en verdeel de geraspte kaas erover. Als je koolsoorten gebruikt, meng deze dan eerst met de groenten voordat je het eimengsel erover giet. Zet de schaal nog 10-15 minuten in de oven, tot het ei gestold is en de bovenkant begint te bruinen. Als je een gril hebt, kun je deze gebruiken om de bovenkant sneller te laten kleuren (de groenten zijn toch al gaar).
Laat de fritatta iets afkoelen en laat eventueel uit de schaal op een bord of snijplank glijden. Dien warm of koud op.

Eet smakelijk!

* Gebruik voor ieder seizoen andere groenten en verse kruiden. Wissel af met wat er in het seizoen is en wat je in huis hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten