31-01-2015

"Ik wil het zelluf doen!"

Soms ben je ergens, je eet iets en je wilt het zelf maken. Je probeert zo goed als het kan alle ingrediënten te ontwaren, schat verhoudingen in, onthoudt het en dan ga je thuis in eigen keuken aan de slag. Het idee voor deze pasta ontstond in een grappig eettentje in Kaapstad. Daar at ik een pizza met de ui en pompoen van dit recept en feta. Het was heerlijk. Pompoen had ik in huis en rode ui en in plaats van feta een geitenkaasje. Dus ben ik creatief aan de slag gegaan en heb een pastavariant gemaakt. Aan de pizza waag ik me graag nog een keertje, maar deze pasta is ook erg smakelijk uit de bus gekomen.

Pasta met pompoen, gekarameliseerde ui en geitenkaas/feta (2 personen)

400 gram pompoen, in geschild, zaden eruit en in kleine blokjes
4 rode uien, in dunne ringen gesneden
3 eetlepels olijfolie
250 gram verse pasta (bijvoorbeeld tagliatelle)
1 eetlepel pijnboompitten
50 gram verse geitenkaas of feta
zout
versgemalen zwarte peper

Verhit een oven voor op 180 graden. Je kunt ondertussen de ingrediënten snijden. Doe de pompoen in een braadslee of leg op een bakplaat en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie, wat zout en versgemalen peper. Rooster 20-30 minuten tot de pompoenblokjes zacht zijn.
Verhit de overige eetlepels olijfolie in een koekenpan op een heel laag vuur. Doe hier de ui bij en bak deze heel langzaam aan om de ui te laten karameliseren. Dit mag best 20-25 minuten duren, soms langer als je meer ui gebruikt. Blijf wel opletten dat de ui niet aanbrand, want dan wordt het niet lekker. Roer regelmatig zachtjes door. De ui moest zacht worden, glimmend en bruin zijn en zal een zoete smaak hebben. 
Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot deze beginnen te kleuren. Haal van het vuur en laat ze afkoelen.
Zet ondertussen ook alvast het water op voor de pasta. Verse pasta heeft weinig kooktijd nodig (3-4 minuten), dus dit hoeft pas tegen het einde. Kook de pasta gaar volgens de verpakking, giet af en stort weer in de pan.
Roer de gare pompoen en gekarameliseerde uien door de pasta. Verdeel over 2 borden en verdeel hier de pijnboom pitten over en verbrokkel de geitenkaas of feta erover. Gebruik eventueel nog een scheutje olijfolie en wat extra zout en peper.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten