10-01-2015

The super food!

Persoonlijk wordt ik erg moe van termen als superfood, oergraan, of 'rijk aan anti-oxidanten'. Eten als het nieuwe medicijn. Eet maar voldoende van 'neem hier willekeurig 'superfood'' en je zult niet ziek worden, dunner worden, meer energie krijgen, je sex-leven een boost geven, enzovoorts, enzovoorts. Het gaat mij aan het hart. Mag eten niet meer gewoon lekker zijn? Moeten granen, groenten en fruit een soort magische krachten toegewezen krijgen om überhaupt op tafel te mogen komen? Wat is er gebeurt met eet gevarieerd en niet teveel (en voornamelijk plantaardig, volgens Michael Polan)? De simpelste manier om zowel gezond als lekker te eten. Vandaar dat ik bij het woord quinoa soms kromme tenen krijg. Gaan mensen onderstaande recept alleen maar eten omdat quinoa nu eenmaal trending is in gezond-eten-land? Of laten ze zich verrassen bij ieder hap door de grappige, springerige textuur van de korrels? Genieten ze van de zoete, zachte smaken van gesmoorde prei en pompoen? Van de onverwachte crunch van pijnboompitten. Ik hoop het. Laat quinoa uit het (verdom?) hoekje van de supergranen komen en vooral een spannende, leuke variatie worden op rijst of couscous. En dat het vooral mag smaken.

Quinoa met prei en pompoen - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (4 personen)


500-600 gram pompoen
3 preien
klontje boter
2 eetlepel olijfolie
3 uien, gehalveerd en in dunne plakken
paar takjes tijm, alleen de blaadjes
3 teentjes knoflook, fijngesneden
200 gram quinoa
flinke hand bladpeterselie, grof gesneden
kneep citroensap
50 gram pijnboompitten, licht geroosterd
zeezout en versgemalen zwarte peper

Schil de pompoen, verwijder het zaad en snijd in blokjes van 1 centimeter. Snijd de preien, tot en met het lichte groen, in ringen van 1 centimeter. 
Verhit de boter en olie in een grote pan. Voeg de pompoen, prei, tijm en wat zout en peper toe en doe het deksel op de pan. Bak alles zo'n 20-25 minuten zachtjes tot de groenten gaar zijn. Roer af en toe. 
Spoel ondertussen de quinoa een paar keer af met water dat je steeds verschoont. Doe de quinoa in een pan met een snufje zout en schenk er ruim water overheen. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat ongeveer 12 minuten zachtjes koken, of tot de quinoa gaar is. Dit zal misschien verschillen per merk. Als de quinoa gaar is komen de lange witte vliesjes los van de zaadjes. Schenk in een zeef en laat de quinoa uitlekken. 
Voeg de uitgelekte quinoa toe aan de pompoen en prei. Roer de peterselie en het citroensap erdoor. Proef en voeg eventueel extra zout en peper toe. Dien op met de pijnboompitten eroverheen gestrooid. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten