26-01-2015

I love you, Pumpkin

Ik denk aan een weekje pompoen. Voordeel van pompoenen, althans, de pompoenen die mijn tante wel eens voor me mee neemt, is dat je er gelijk een week lang van kunt eten. Dat lijkt saai, maar pluis je kookboeken eens uit of speur het internet af en een scala aan pompoengerechten openbaart zich. Van puree tot soep, van geroosterd tot gebakken, in stoofpot of taart. Pompoen is een alleskunner. In de winkel vind je vooral flespompoen (of butternut) of de vaak kleine en schattige oranje Hokkaido.  Beide hebben een eigen smaak, dus variëren wordt van harte aanbevolen. Onderstaande gerecht is, naast een heerlijke manier om pompoen te verwerken, ook zo'n fijne aanslag op je specerijen voorraad en dus op meerdere fronten de moeite waard. Als je dit iets sneller klaar wilt hebben, gebruik dan kikkererwten uit blik en sla de kookinstructies voor de kikkererwten over. Maar aangezien de pompoen vrij lang in de oven gaat, is de kikkererwten gelijktijdig koken een kleine moeite (en echt heel lekker!).

In de oven gebakken pompoen en sjalotten met merguez-kikkererwten - naar een recept van Hugh Fearnley Whittinstall uit Veg! (4 personen)


Voor de gebakken pompoen en sjalot
ongeveer 1 kilo pompoen
ongeveer 300 gram sjalotjes of kleine uien, gepeld
4-5 tenen knoflook, geplet
3 eetlepels olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de merguez-kikkererwten
200 gram gedroogde kikkererwten, en nacht in ruim koud water geweekt
2 laurierblaadjes
1 theelepel komijnzaadjes
1 theelepel venkelzaadjes
1 theelepel korianderzaadjes
1 theelepel karwijzaadjes
10-12 zwarte peperkorrels
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 theelepel rozemarijn, fijngesneden
1 theelepel gerookte paprikapoeder, zoet
flinke snuf cayennepeper
1/4 theelepel fijn zeezout
4 eetlepels extra vergine olijfolie
handjevol bladpeterselie, grof gehakt

Giet de kikkererwten af en doe ze in een grote pan. Schenk er ruim koud water over, breng aan de kook en laat 10 minuten flink doorkoken. Draai het vuur laag tot het water zacht borrelt. Schep er met een schuimspaan het schuim af en voeg de laurierblaadjes toe. Laat 1 - 1 1/4 uur zacht sudderen, tot de kikkerwten gaar en zacht zijn. Check af en toe om te kijken of er extra kokend water bijgevoegd moet worden.  
Verwarm intussen de oven voor op 190 graden. Schil de pompoen, verwijder zaadjes en snijd in stukken van ongeveer 4 centimeter. Halveer de sjalotjes of uien of snijd ze in vieren als ze erg groot zijn. Doe de pompoen, sjalot en teentjes knoflook in een grote braadslede. Besprenkel met olijfolie en flink wat zout en peper. Schep om en zet zo'n 50-60 minuten in de oven tot de pompoen en sjalot zacht en gekarameliseerd zijn. Schep 1 of 2 keer om in de tussentijd.
Maak, terwijl de kikkererwten koken en pompoen in de oven gaat, de merguez-dressing. Rooster alle specerijen en de zwarte peperkorrels een paar minuten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Stamp alles fijn in een vijzel. Roer de specerijen in een klein pannetje door de knoflook, rozemarijn, het paprikapoeder, de cayennepeper, zout en olijfolie. Verwarm 1 minuut heel zachtjes (de olie mag niet bruisen); haal van het vuur en zet weg. 
Als de kikkererwten gaar zijn, giet je ze af, doe je ze terug in de hete pan en terwijl ze nog heet zijn, schep je ze om met de merguez-dressing. Mocht je kikkererwten uit blik gebruiken, verwarm deze dan al roerende in de olie. 
Verdeel de gare pompoen en sjalot op een (voorverwarmd) bord. Schep de warme kikkererwten eroverheen en schep wat achtergebleven olie uit de pan over de borden. Bestrooi met peterselie.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten