19-01-2015

Fris tussendoortje

Dit recept komt van Matt Preston. Vaste kijken van Masterchef Australia kennen zijn naam ongetwijfeld. In de show kookt hij niet veel, maar je kunt wel aan hem zien dat hij van lekker eten houdt. Tussen de 6-gangen diners door is het daarom af en toe tijd voor salade. Geen slecht idee. Hoewel je in de winter misschien eerder teruggrijpt op hartverwarmende kost als stevige soepen of stamppot, is een salade erbij of ter afwisseling echt wel lekker. Deze combinatie met rijst, bonen, knapperige bleekselderij en frisse appel is heel licht en mild van smaak. Om hem op te leuken kun je bijvoorbeeld gewelde rozijnen toevoegen of geroosterde noten.

Bruine rijstsalade met borlottibonen en bleekselderij - naar een recept van Matt Preston uit delicious. magazine juli 2012 (4-6 personen)


65 gram bruine rijst
2 eetlepels rode wijnazijn
2 eetlepels smaakvolle olijfolie + extra voor besprenkelen
4 stengels bleekselderij, fijngehakt, groen bewaard
1 kleine of 1/2 grote komkommer, in reepjes
4 bosuitjes, fijngesneden
1 appel (pink lady of granny smith), klokhuis verwijderd, in vieren, in dunne plakjes
1 blik borlottibonen* à 400 gram, afgespoeld en uitgelekt
70 gram vetarme Griekse yoghurt
sap van 1 citroen
1/2 teen knoflook, geperst

Kook de rijst beetgaar, giet af en laat afkoelen. Klop de azijn en olijfolie door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Doe de rijst, bleekselderij, komkommer, bosui, appel en bonen in een grote kom en schep voorzichtig door elkaar. Schep er zoveel dressing door dat de rijst gaat glanzen. Breng op smaak met zeezout, bestrooi met het bleekselderijgroen en besprenkel met wat olijfolie.
Meng de yoghurt, citroensap en knoflook in een kommetje. Breng op smaak met zout en peper en serveer bij de salade.

Eet smakelijk!

* je kunt ook andere bonen gebruik of bijvoorbeeld kapucijners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten