04-02-2014

Every Day is a Salad Day

A grain, a bean & a green: voor een veganist een gezonde maaltijd. Ik ben geen fulltime veganist, maar eet wel vaak veganistisch. Puur omdat ik een fantastische veganistisch kookboek heb waar ik graag uit kook. Deze salade komt er ook uit. Combineert de boon (kikkererwt), het graan (quinoa) en het groen (romaine sla) met een fantastische, zuivelvrije en desondanks romige dressing. De dressing hoef je niet alleen voor de salade te gebruiken. Als je over houdt, kun je het bijvoorbeeld gebruiken voor de hummus wrap. Of stel een eigen salade samen en roer hem daar door. Gekoeld bewaart blijft ie ongeveer 5 dagen lekker.

Everyday Chickpea & Quinoa salad met Balsamico Vinaigrette - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz uit Appetite for Reduction (4 personen)


Voor de quinoa:

100 gram ongekookte quinoa
water

Voor de vinaigrette:

30 gram ongebrande cashewnoten, gehakt en geweekt
2 eetelepels gesnipperde sjalot
120 milliliter water
60 milliliter balsamico azijn
2 theelepels mosterd
1 theelepel agave siroop
3/4 theelepel zout
versgemalen zwarte peper

Voor de salade:

1 kleine rode ui, in dunne reepjes gesneden
120-160 gram grof gesneden romaine sla
1 blik kikkererwten (400 gram), uitgelekt en afgespoeld
Optionele ingrediënten: geraspte wortel, gebakken tofu, alfalfa, verse basilicum, geroosterde pompoen-, of zonnebloempitten

Kook eerst de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking. De verhouding quinoa / water is ongeveer 1 staat tot 2. Giet de quinoa af en laat afkoelen.

Doe voor de dressing de cashewnoten en sjalot in een keukenmachine en hak deze fijn. Voeg daarna de overige ingrediënten toe. Pureer net zolang tot je een romige, zachte consistentie krijgt. Afhankelijk van de machine kan dit zo'n 5 minuten duren. Schraap af en toe de randen schoon, zodat alles meegemalen wordt. Zet de dressing tot gebruik in de koelkast.

Meng voor de salade de quinoa en overige ingrediënten in een salade kom. Voeg de dressing toe en schep goed door. Je zult misschien niet alle dressing nodig hebben. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten