18-02-2014

Spruit 'em eruit

Sommige gerechten smaken ongecompliceerd, terwijl de ingrediënten anders doen vermoeden. Ricotta, noten, tijm... klinkt voor een Hollander, opgegroeid met de heilige drie-eenheid, zo exotisch. Terwijl er, als je ze mengt met die doodgewone aardappel en simpele spruitjes, iets ontstaat dat tegelijkertijd verfijnd en no nonsense smaakt. De winter is een prachtige tijd om koolsoorten te eten en hiermee nieuwe bereidingswijzen te proberen. Spruitjes worden in de oven zacht, maar houden toch beet. Champignons geven een soort grappige taaie, 'vlees-achtige' (for want of a better word) textuur, en aardappel...tja, daar hoef ik me niet over uit te wijden. Maak het gerecht zo zout als je wilt. Ik houd van een klein beetje, want zo blijven de smaken van de overige ingrediënten zo ongerept mogelijk.

Geroosterde spruitjes met aardappel & noten - naar een recept uit Allerhande, januari 2014

(4 personen)


500 gram krieltjes, schoongeboend en in kwarten, of aardappel, geschild en in blokjes
15 gram verse tijm, of 1 theelepel gedroogde tijm
750 gram spruitjes, harde onderkant verwijderd, gehalveerd
2 tenen knoflook, fijngesneden
115 gram pecan-, wal- of cashewnoten, grof gehakt
2 eetlepels olijfolie (kunnen eventueel weggelaten worden)
zout 
versgemalen zwarte peper
250 gram ricotta
100 gram kastanjechampignons, schoongemaakt en in kwarten
1 vel bakpapier

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rits de blaadje van de tijm (mits vers). Terwijl de oven opwarmt kun je de groenten en/of aardappel prepareren. 
Meng in een kom de aardappel, tijm, spruitjes, knoflook en noten. Schep de olijfolie en wat zout en peper naar smaak erdoor. Verdeel dit op een bakplaat bekleed met het bakpapier. Verdeel met een eetlepel de ricotta over de aardappel en spruitjes. Bak het geheel 15 minuten. Strooi de champignons erover en bak het geheel nog zo'n 10 à 15 minuten tot de spruitjes gaar zijn. Serveer op een grote schaal of verdeel over 4 borden.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten