08-02-2014

Winterse Couscous

Laat de kou maar komen, want binnen is het warm en stort ik me vol overgave op dit prachtige Ottolenghi recept. Kaneel, laurier, steranijs; winterse smaken maken deze couscous een 'te-koud-om-naar-buiten-te-gaan' dag tot een feest. Ik ben lekker binnen. Geurige en kleurige ingrediënten staan te wachten tot ik ermee aan de slag ga. Een beetje sus, een beetje zo en heel veel liefde, snufje geduld en klaar is mijn gerecht. Couscous omgetoverd tot winters wondervoer. Van mij mag het iedere dag wel koud zijn.

Winterse couscous - naar een recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty (4 personen)


2 middelgrote wortelen, geschrapt, in stukjes van 2 centimeter gesneden
2 middelgrote pastinaken, geschrapt, in stukjes van 2 centimeter gesneden
8 sjalotten, gepeld
2 kaneelstokjes
4 anijssterren
3 laurierblaadjes
5 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel gemberpoeder
1/4 theelepel kurkuma
1/4 theelepel paprikapoeder (heet)
1/4 theelepel chilivlokken
300 gram pompoen (winter- of fles), geschild in blokjes van 2 centimeter gesneden
75 gram gedroogde abrikozen, grof gehakt
200 gram kikkererwten (uit blik), uitgelekt*
350 milliliter water
170 gram couscous
een flinke snuf saffraandraad
260 deciliter groentebouillon (heet)
20 gram boter (of olie voor de veganisten)
25 gram harissapasta
25 ingemaakte citroenschil, fijngehakt**
30 gram korianderblad
zout

Verhit een oven voor op 190 graden. Doe de wortel, pastinaak en sjalotten in een grote ovenschaal of braadslee. Voeg de kaneelstokjes, steranijs, laurier, 4 eetlepels olie, 3/4 theelepel zout en alle overige specerijen toe en schep alles door elkaar. Zet de schaal of braadslee in de oven en rooster de groenten 15 minuten. 
Schep de pompoen door de groenten en rooster alles nog 35 minuten. De groenten moeten beetgaar zijn. Meng de gedroogde abrikozen en kikkererwten met het water erdoor. Rooster alles nog eens 10 minuten tot alles goed heet is.
Terwijl de groenten in de oven roosteren kun je de couscous bereiden. Doe de couscous in een schaal met 1 eetlepel olijfolie, de saffraan en een 1/2 theelepel zout. Giet de hete groentebouillon eroverheen, dek de schaal af (met een bord of deksel) en laat 10 minuten staan. Voeg, als het water is opgenomen door de couscous, de boter toe en roer met een vork om de couscous los te maken en de boter erdoorheen te smelten. Dek de schaal af en houdt warm. 
Als de groenten en couscous klaar zijn kun je serveren. Roer de harissa en ingemaakte citroen door de groenten, proef en breng eventueel op smaak met zout. Schep de couscous in een diep bord en schep daar de groenten op. Garneer met de koriander.

Eet smakelijk!

* zelf had ik een keer geen kikkererwten in huis en heb boter- of limabonen gebruikt. Smaakt ook prima.
** ingemaakte citroenen zijn vaak te koop bij Turks/Marokaanse toko's. De citroenen wordt in zijn geheel ingemaakt, maar je gebruikt eigenlijk alleen de schil. Het loont wel de moeite ze eens te kopen en proberen. Vervang desnoods met gewone citroenschil, hoewel dit de smaak nauwelijks benaderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten