12-02-2013

A Different Kind of Pancake

Blini's zijn kleine hartige pannenkoeken die veel gegeten worden in Oost-Europese landen. Lezers met een dikke portemonnee hebben ze misschien wel eens gegeten met kaviaar. Ik at ze ooit tijdens een niet zo heel goed vegetarisch 3-gangen diner en in het verleden heeft een kookgraag huisgenootje ze ook eens gemaakt. Zoals je ziet bouw ik dus op veel ervaring als het om blini's gaat. Tijd om me er zelf eens aan te wagen. In het prachtige tijdschrift delicious. vond ik dit mooie recept voor aardappel-pastinaak blini's. Het is even werk, maar ze vormen een geweldig bijgerecht. Zie het als aardappelpuree in pannenkoek vorm. Milde, bijna romige en aardse smaken als tegenhanger voor bijvoorbeeld de geroerbakte savooiekool.

Aardappel-pastinaakblini's - naar recept van Yolanda van der Jagt uit delicious.magazine, kerst 2012 (4 personen)


250 gram pastinaak, geschild, in dikke plakke
250 gram aardappel, geschild, in dikke plakken
2 eieren, gesplitst (eiwit wordt geklopt, dus wees voorzichtig met splitsen!)
2 eetlepels Griekse yoghurt
2 eetlepels zelfrijzend bakmeel
2-3 eetlepels boter

Zet de aardappel en pastinaak met een bodem water en een snuf zout op. Breng aan de kook en kook ongeveer 15 minuten tot de groenten zacht zijn. Giet ze af en stamp of prak de aardappel & pastinaak tot een fijne puree. Er mogen geen grote stukjes in zitten. Klop met een vork de eierdooiers en de Griekse yoghurt door het mengsel. 
Laat het geheel wat afkoelen en voeg het zelfrijzend bakmeel toe. Breng op smaak met zout en peper. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf in een schone kom. Schep het eiwit in delen voorzichtig door het aardappel-pastinaakbeslag. 
Verwarm een koekenpan. Voeg een beetje boter toe. Schep een of meerdere hoopjes beslag in de pan, druk deze plat en bak een paar minuten tot de bakkant mooi bruin is. Draai de blini's voorzichtig om en bak nog een paar minuten tot ze aan beide kanten mooi bruin zien.* Schep de blini's uit de pan. Herhaal met steeds een beetje boter tot het beslag op is. Leg de blini's tot gebruik op een bord en dek ze af met wat aluminiumfolie om ze warm te houden. 

Eet smakelijk!

* Het is eigenlijk net als pannenkoeken bakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten