08-02-2013

Pimp my Cabbage: Zuurkool

Toegegeven, stiekem is dit niet echt het pimpen van zuurkool, want ik denk dat veel mensen zuurkool in een ovenschotel met aardappel eten. Niets nieuws onder de zon. Als er al iets gepimpt is dan is het wel dat deze versie vegetariër-vriendelijk is. En misschien is voor sommigen de banaan nieuw. Eerlijk is eerlijk: Ik ben echt dol op zuurkool, dus of hij nu een klein beetje of geheel onherkenbaar gepimpt op tafel komt, ik deel het recept met mijn lezers. Heerlijke winterkost!

Vegetarische Zuurkoolschotel (2-3 personen)

 
500 gram vastkokende aardappel, geschild
1 vegetarisch rookworstje*
1 ei
125 milliliter crème fraîche
Zout & versgemalen zwarte peper
250 gram zuurkool naturel of wijnzuurkool, uitgelekt
1 banaan, in plakjes**
geraspte oude kaas (naar smaak)

Kook de aardappelen met een klein laagje water in ongeveer 20 minuten gaar. Controleer dit door er met een vork in te prikken; als dit makkelijk gaat is de aardappel gaar. Giet af en laat afkoelen.
Verwarm een oven voor op 200 graden. Snijdt de afgekoelde aardappel in plakjes. Kook het worstje volgens de verpakking en snijdt hem daarna in plakjes. Klop ondertussen het ei los met de crème fraîche tot er een saus-achtige consistentie ontstaat. Breng dit op smaak met zout & peper. 
Vet een diepe ovenschaal in met olie of boter. Leg een laagje aardappel op de bodem, gevolgd door een laagje zuurkool, en daarop wat plakjes worst en banaan. Ga zo verder tot de zuurkool op is en leg als laatste een laagje aardappel in de schotel. Giet dan het sausje over de schotel. Zorg dat het mooi verdeelt. Strooi als laatste naar smaak geraspte kaas over de schotel en eventueel extra zout & peper.
Zet de schotel 20-30 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi goudbruin ziet. Serveer met een groene salade.

Eet smakelijk!
* Vleeseters kunnen uiteraard een gewoon rookworstje gebruiken.
** Voor niet zuurkool liefhebbers is de smaak vaak te zuur. Om dit te compenseren kun je stukjes fruit als banaan of ananas aan een zuurkoolgerecht toevoegen. Geeft een leuke zoete kick aan het gerecht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten