14-02-2013

Wintersla!

Witlof is 's winters een uitstekend alternatief voor groene sla. Volop verkrijgbaar, goedkoop en het is iets langer houdbaar dan gewone sla. Voor de 'eenzame' eter vormt één stronkje een mooie eenpersoons portie. Gecombineerd met vers en gedroogd fruit en noten is dit een frisse en welkome afwisseling op zware winterkost of een ideaal bijgerecht. 

Witlofsalade - 1 persoon


2 eetlepels walnoot, hazelnoot, of een andere favoriete noot
1 stronkje witlof
2 mandarijnen, gepeld, zoveel mogelijk witte draadjes verwijdert
1 friszoete appel (Elstar of Junami)
1 stengel bleekselderij (optioneel)
2 eetlepels rozijnen
1 eetlepel olijfolie
1/2 eetlepel balsamico of een andere azijn met een zoet of zuur smaakje, of citroensap

Verwarm een oven voor op 150 graden. Leg de noten op een bakplaat of vel aluminiumfolie en rooster ze zo'n 10 minuten in de verwarmde oven. Haal ze eruit en laat afkoelen. 
Pluk de bladen van de witlof, was deze en snijd in de breedte in reepjes. Snijdt de mandarijn partjes doormidden. Snijdt de appel, geschild of ongeschild, in kwarten en verwijder het klokhuis. Halveer de kwarten en snijdt deze in de breedte in stukjes. Hak de afgekoelde noten grof. Verwijder eventuele vliesjes. Snijdt de bleekselderij in dunne plakjes (optioneel).
Meng alle gesneden/gehakte ingrediënten in een slakom door elkaar met de rozijnen. Schenk de olijfolie en azijn/citroensap erover en meng nogmaals. 

Eet smakelijk!

* Afhankelijk van of je een zoetere of zuurdere smaak aan de salade wilt geven. Ik heb een aantal azijnen van de Duitse keten Vom Fass, met smaken als mango, dadel en calamansi, en gebruik ze willekeurig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten