25-02-2013

Het laatste stamppot-maal?

Microscopisch klein zijn ze soms nog, de knopjes aan de bomen, maar ze zijn er echt en dat betekend dat de lente er aankomt. Nog even en er verschijnt weer een prachtige groene waas over bomen & struiken, kleuren de velden weer alle kleuren van de regenboog, en komt, speciaal voor de mannen, de eerste rokjesdag eraan. Het was een fijne winter dit jaar. Veel kou & sneeuw & warme chocolademelk. Niet dat halfslachtige gedoe van een paar jaar geleden, toen sneeuw iets uit een sprookjesboek leek. Speciaal om deze wondere winterperiode af te sluiten een heerlijk stamppot recept. Niet strikt vegetarisch, maar wel erg lekker. En, niet verder vertellen, eigenlijk kun je dit het hele jaar door maken!

Aardappel-Wortelstamppot met Zalm & Rucola - naar recept van Janneke Philippi uit delicious. nummer 1, 2013 (4 personen)


1 kilogram kruimige aardappelen, geschild en in stukken gesneden
750 gram winterwortel*, geschild en in plakken gesneden
125 gram mascarpone
125 gram rucola
1/2 theelepel chillivlokken (of naar smaak)
200 gram gerookte zalmfilet
walnootolie

Kook de aardappel en wortel met een flinke bodem water met zout in 20 minuten gaar, of tot de groenten zacht zijn. Giet af en vang het kookvocht op. Doe de aardappel en wortel met een scheutje kookvocht terug in de pan en stamp het geheel tot een fijne puree. 
Roer de mascarpone door de puree. Schep 2/3 van de rucola erdoorheen en breng op smaak met de chillivlokken, zout & versgemalen zwarte of witte peper. Schep de stamppot op 4 borden. Leg op ieder bord een stukje zalmfilet en verdeel de rest van de rucola over de borden. Schenk een klein scheutje walnootolie over de stamppot en serveer

Eet smakelijk!

* Het oorspronkelijke recept vroeg om pastinaak. Erg lekker, maar helaas waren er geen mooie verkrijgbaar toen ik dit maakte. Daarom heb ik in de plaats winterpeen gebruikt. Altijd lekker en een goedkoop alternatief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten