20-02-2013

Will the 'real' Pad Thai please stand up?

Pad Thai. Het kan zo heerlijk vettig zijn, alsof er pindakaas door een berg noedels is geroerd, waarin wat verdwaalde stukjes omelet zwerven, die wordt afgemaakt met een beetje taugé ter garnering. Thais comfort food, ik schreef het al meer. Toen maakte ik een gezonde salade variant van de klassieker. Dit maal de 'real deal'. Tenminste... dit maal een gezonde variant van Pad Thai MET noedels! Ook deze versie blijft licht en komt niet in de buurt van wat je, op van die dagen dat je er behoefte aan hebt, in restaurants krijgt. De pinda, de limoen, de koriander, de taugé... alle knapperige, frisse, zure smaken & texturen maken deze Pad Thai evengoed tot een feestje voor de mond. En mocht je deze versie qua groenten wat karig vinden, voeg dan gerust reepjes rode paprika en kleine roosjes broccoli toe.

Pad Thai (met noedels) - naar recept van Mark Bittman in De Dikke Vegetariër (4 personen)


340 gram gedroogde platte rijstnoedels (0,5 tot 1 centimeter dik)
5 eetlepels arachideolie, maïskiemolie of druivenpitolie
3 eieren, losgeklopt  
4 teentjes knoflook, fijngehakt
225 gram geperste tofu* of extra stevige tofu
2 lente-uitjes, in stukken van 2 centimeter gesneden
50 gram taugé
2 eetlepels vissaus
2 theelepels tamarinde of ketchup
2 theelepels suiker
35 gram pinda's, gehakt
2 rode pepers, zaadjes verwijderd, in ringen (optioneel)
1 limoen, in partjes

Leg de noedels in een kom en schenk er kokend water over, zodat ze onderstaan. Laat ze tenminste 15 minuten weken, tot ze zacht zijn. Je kunt de noedels ook volgens de aanwijzing op de verpakking koken, maar deze methode werkt ook. Mocht je na 15 minuten nog niet klaar zijn met het (voor)bereiden van de rest, giet de noedels dan af en leg ze in een kom vol koud water. Dit stopt het kookproces en voorkomt dat ze nog zachter worden. 
Verhit 2 eetlepels olie in een wok of hapjespan op een middelhoog vuur. Voeg de eieren toe en roerbak ze snel met een vork plat op de bodem. Je wilt een dunne omelet bakken, dus gebruik het gehele oppervlak in je pan. Bak de omelet totdat hij net gestold is en leg op een snijplank. Snijdt in dunne reepjes (even dun als de noedels).
Zet het vuur hoog en voeg de rest van de olie aan de wok/pan toe. Voeg de knoflook, tofu, lente-uitjes en de helft van de taugé toe en roerbak langzaam, zo'n 3 minuten, tot de tofu stukjes een mooi kleurtje krijgen. Schep het mengsel met een schuimspaan op een bord. 
Doe de uitgelekte noedels, eieren, vissaus, tamarinde/ketchup, en suiker in de wok/pan en verwarm onder af en toe roeren tot de noedels goed heet zijn. Voeg het tofumengsel toe. Schep het geheel voorzichtig een paar keer om en schep het dan uit de pan op een schaal. Garneer met pinda's, koriander, rode peper (optioneel) en de rest van de taugé. Serveer met partjes limoen. 

Eet smakelijk!

* Lees hier hoe je tofu zelf perst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten