16-02-2013

Pumpkin Soup Galore!

Over pompoensoep heb ik al eens geschreven in het kader van, hoe toepasselijk, Halloween. Echter, de winter is nog niet voorbij, al doet de lente wanhopige pogingen om ons te laten zien dat hij eraan komt. Sneeuwklokjes proberen dapper het hoofd boven water te houden in een zee van wit. Sprieten van wat de bladeren en bloemen van tulpen en narcissen moet worden boren zich langzaam een weg door een ijskoud oppervlak. De zon doet zijn best de wereld te verwarmen, maar de lente lijkt nog ver weg. Kachels draaien nog steeds overuren en de mutsen en handschoenen zijn nog niet opgeborgen. Het is nog steeds winter en dus nog steeds pompoen(soep)tijd. En het fijne aan pompoensoep is dat je het op zo veel verschillende manieren kunt bereiden. Deze versie is een beetje anders dan de herfstversie. Kruidig en exotisch door kerrie en kokos. Maar wel met pompoen. Uiteraard.

Indiase Pompoensoep - naar recept van Mark Bittman uit De Dikke Vegetariër (4 personen)


3 eetlepels boter of neutraal smakende olie (maïskiem, druivenpit)
1,3 kilogram pompoen (dit kan flespompoen zijn, of een andere winterpompoen)
1 ui, grof gehakt
1 eetlepel fijngehakte knoflook
1 eetlepel verse gember, fijngehakt
1 eetlepel kerriepoeder
zout en versgemalen zwarte peper
1,25 liter groentebouillon of water
2,5 deciliter kokosmelk
15 gram gehakte verse koriander en/of 25 gram gehakte lente-ui en/of 15 gram gehakte cashewnoten, ter garnering

Verhit de boter of olie in een grote (braad)pan op een matig tot hoog vuur. Voeg als de boter is gesmolten de pompoen, ui, knoflook, gember en kerriepoeder toe en bak het geheel onder af en toe roeren zo'n 5 minuten totdat de ui zacht is. Bestrooi met extra zout en peper en bak nog 1 minuut. Voeg de bouillon of het water toe en breng het geheel aan de kook. Doe het deksel half op de pan en kook onder af en toe roeren zo'n 30 minuten, tot de pompoen zacht is. 
Pureer de soep met een staafmixer (laat eventueel eerst iets afkoelen). Verhit de soep opnieuw en voeg de kokosmelk toe. Proef en breng eventueel op smaak met extra zout en peper. Serveer de soep in kommen en garneer met de koriander, lente-ui en/of cashewnoten. 

Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten