25-04-2014

Appeltjes van Oranje

Oranje is de kleur van de sinaasappel! En sinaasappel is heel geschikt voor baksels in welke vorm dan ook. Schil, sap, vruchtvlees; alles kan verwerkt en bewerkt worden. Voor deze vrolijke oranje cakejes gebruik je zelfs de hele sinaasappel. Inclusief het bittere wit. Je kookt 'em en pureert 'em met schil en al. Klinkt een beetje vreemd, maar het levert een fris bittere sinaasappelpuree op. En omdat je deze puree in een gebakje verwerkt, wordt het bittere prachtig gecompenseerd door zoete suiker en siroop. Er schijnen nog meer zoete recepten te zijn waar je sinaasappel voor kookt. Ik ga op de uitkijk, want dit bittertje vind ik erg goed met zoet samen gaan.

Siciliaanse Sinaasappelcakejes - naar een recept van Valli Little uit delicious. magazine, juni 2012 (12 stuks)


3 (biologische) sinaasappels
3 eieren
150 gram fijne kristalsuiker
120 gram gemalen amandelen of amandelmeel
1 theelepel bakpoeder, gezeefd
70 gram ricotta
60 gram grof gehakte pistachenoten ter garnering

Leg een sinaasappel in een kleine steelpan en zet onder water (de sinaasappel blijft drijven, dus druk hem naar onder om de juiste hoeveelheid water te bepalen). Breng het water aan de kook en laat de sinaasappel 1 uur op een laag vuur zachtjes koken. Giet af en laat iets afkoelen. Snijd in vieren en verwijder de pitten. Pureer met schil en al in een keukenmachine of met staafmixer.
Vet een muffinvorm in en bekleed de bodems met op maat geknipt bakpapier of gebruik muffinvormpjes. Verwarm een oven voor op 170 graden. Klop met een mixer de eieren met 120 gram suiker tot een licht dik en romig mengsel. Spatel de gemalen amandelen, het bakpoeder en de ricotta erdoor. Spatel dan luchtig de sinaasappelpuree door het mengsel. Vul de muffinvormpjes tot net onder de rand met het beslag. Bak de cakejes 20-25 minuten tot ze goudbruin en uitgerezen zijn.
Pers ondertussen een sinaasappel uit. Doe het sap met de rest van de suiker in een steelpan. Verwarm dit op laag vuur en laat de suiker al roerende oplossen. Laat ongeveer 2-3 minuten inkoken. 
Prik, als de cakejes gaar zijn, een paar gaatjes in de bovenkant en schenk voorzichtig de sinaasappelsiroop erover. Laat de cakejes verder afkoelen. Haal ze uit de vorm en leg ze op een grote schaal of bord.
Snijd van de derde sinaasappel de boven en onderkant eraf met een scherp mes. Snijd dan de schil van de zijkanten en zorg daarbij dat er geen wit overblijft. Als laatste snijdt je de partjes uit de vliesjes. Leg deze op de cakejes. Strooi de pistachenoten over de cakejes en serveer. 

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten