29-04-2014

Pret met Pesto

Hoewel ik groot fan ben van stoofpot en soep, betekenen lente & mooi weer voor mij vaak zin in lichte en kleurrijke maaltijden. Deze pasta met pesto van munt is een lekkere frisse twist op gewone pesto. Wat tomaat en parmezaan maken het af. Muntpesto kun je een paar dagen bewaren in de koelkast en is, met wat extra olie, ook geschikt als saladedressing, of een verfrissende spread op brood. 

Pasta met muntpesto en tomaat - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall uit Veg! (4 personen)


50 gram amandelen, licht geroosterd
een grote bos munt (zo'n 50 gram), alleen de blaadjes
1 teentje knoflook, gesneden
fijn geraspte schil van 1 citroen, plus een kneepje sap
1/2 theelepel dijonmosterd
snufje suiker
ongeveer 75 milliliter olijfolie of koolzaadolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
300 gram linguine of spaghetti
400 gram tomaten, in partjes gesneden
 Parmezaanse kaas, ter garnering (eventueel)

Maak de pesto door de geroosterde amandelen in een foodprocessor, met de munt, knoflook en citroenschil fijn te malen. Laat draaien tot alles heel fijn gesneden is. Doe de mosterd en suiker erbij en schenk er steeds scheutjes olie bij, terwijl je blijft pureren*. Ga door tot er een dikke puree ontstaat. Breng de pesto op smaak met zout en peper en citroensap.
Zet een grote pan water op voor de pasta. Breng aan de kook en voeg zout toe. Doe de pasta in het kokende water en kook tot deze al dente is, volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet goed af en schep om met ongeveer de helft van de muntpesto en de helft van de tomaten. 
Schep de pasta in diepe borden en verdeel de rest van de tomaten erover. Dien meteen op en bestrooi met Parmezaanse kaas, en eventueel nog een schepje pesto, als je dat wilt.

Variatietip: In plaats van of samen met de tomaten kun je ook andere lente/zomer groenten toevoegen. Bijvoorbeeld groene asperges, erwten of tuinbonen. 

Eet smakelijk!

*Bij sommige foodprocessors kun je dit makkelijker doen dan anderen, bij de mijne moest ik steeds het deksel eraf schroeven, scheutje erbij doen, deksel erop, malen, en dat steeds herhalen.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten