05-04-2014

Pompoenpracht!

Als er zoiets als gezond snacken bestaat, dan wil ik dit recept daarvoor nomineren. Pompoen in een krokant kaas-kruiden-broodjasje benadert dat chipje waar je je 's avonds bij de film of een goed boek wel eens aan tegoed doet. Finger lickin' good, zoals de Amerikanen zeggen. Na een portie wil je meer. De pompoen bereiden is hier ook nog eens heel simpel, want schillen is overbodig. Eh... pompoenschil eten? Ja! En dat is echt lekker. De zachte schil eet ongehinderd weg. Frisse zure room zorgt voor een lekker dipje. Tijd voor een avondje anders snacken!

Knapperige pompoenparten met zure room - naar een recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty (4 personen)


700 gram pompoen (met schil)
50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
20 gram gedroogd wit broodkruim
6 eetlepels bladpeterselie, fijngesneden
2 1/2 theelepel tijm
geraspte schil van 2 citroenen
2 tenen knoflook, fijngehakt
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel fijngehakte dille
120 gram zure room
zout en versgemalen witte peper

Verhit een oven op 190 graden. Snijd de pompoen in plakken van ongeveer 1 centimeter dik. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de pompoen hier met de snijkant op.
Meng de kaas, broodkruim, peterselie, tijm, de helft van de citroenrasp, knoflook en een beetje zout en peper door elkaar.
Bestrijk de pompoenplakken met olie en bestrooi ze met het parmezaanmengsel. Creëer een mooi laagje. Gebruik je vingertoppen om het mengsel goed aan te drukken.
Zet de bakplaat in de oven en rooster de pompoen ongeveer 30 minuten. Kijk of de plakken gaar zijn door de punt van een mes in de plakken te steken. Gaat dit makkelijk, dan zijn de plakken gaar. Als de kruimellaag snel verkleurd dek je de plakken af met wat aluminiumfolie en bak je verder tot de plakken gaar zijn.
Meng de dille, zout en peper door de zure room en maak hier een sausje van. Bestrooi de gare plakken met de rest van de citroenrasp en geef de zure room er apart bij.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten