01-04-2014

Glamoureuze Soep

Clam chowder is niet een gerecht dat meteen een belletje doet rinkelen in Nederland. In de V.S., vooral Boston en New York, is dit een klassieker, die een zich al jarenlang voortslepende vete met zich meedraagt over waar nu de originele clam chowder vandaan komt. Deze romige soep (hoeft overigens niet altijd) met stukken venusschelp-vlees (dat is clam), smaakt naar de zee en wordt wel eens geserveerd in een uitgehold brood. Typisch een gerecht dat in iedere stad of streek net even anders gemaakt wordt. Culinaire ontdekkingsreizigers zullen een kluif hebben aan het oplossen van de vete, want kun je met alle varianten die er tegenwoordig zijn, nog een duidelijk pad trekken naar de allereerste chowder? Om het de voedselcultuurgeschiedkundigen nog een beetje lastiger te maken is er door de fantastisch Isa Chandra Moskowitz ook een veganistische variant (of eigenlijk twee) op dit heerlijke gerecht bedacht. Zonder de venusschelp, maar die wonderlijk genoeg toch de smaak van de zee in zich heeft. Probeer het op een avond dat je zin hebt in romig, in hartverwarmend, en deze soep zal je precies geven waar je behoefte aan hebt. 

New England Glam Chowder - naar een recept van Isa Chandra Moskowitz van www.theppk.com (6 - 8 personen)


1 eetlepel olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
2 winterpenen, geschild en in dunne halve maantjes gesneden
120 gram ongebrande cashewnoten, 2 uur geweekt
500 milliliter groentebouillon
4 eetlepels maïzena
3 stelen bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
100-120 gram shiitake paddenstoelen
200 gram kastanjechampignons*
2 grote vastkokende aardappelen, geschild en in grove stukken gesneden
3/4 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
1 à 2 vellen nori zeewier**, zeer fijn gesneden of verkruimeld
750 milliliter groentebouillon
2 eetlepel tomatenpuree
2 eetlepel citroensap
`
peterselie of bieslook, grof gehakt, ter garnering
toastjes/(zoute) crackers, verkruimeld, ter garnering

Verhit een grote (soep/braad) pan op een middelhoog vuur. Fruit de ui en wortel in de olijfolie met een snufje zout, zo'n 10 minuten, tot de wortel zachter is.
Intussen maak je een room van de cashewnoten. Giet deze af, en doe ze met de groentebouillon en maïzena in een blender of keukenmachine. Pureer tot het een mooie room wordt zonder stukjes, zo glad mogelijk. Gebruik eventueel een spatel voor de randen en pureer nog extra zodat alles meegenomen wordt. Zet apart.
Voeg de paddenstoelen en bleekselderij toe aan de wortel. Bak zo'n 3 minuten mee, tot de paddenstoelen zachter zijn. Voeg dan de aardappel, zout, peper, nori en groentebouillon toe. Doe het deksel op de pan en breng aan de kook. Laat dan zo'n 10 tot 15 minuten koken, tot de aardappel gaar is. Laat ze niet te veel doorkoken, dan worden ze papperig.
Roer de cashewroom door de soep, en laat alles op een laag vuur zo'n 7 minuten langer koken. De soep dikt mooi in. Voeg de tomatenpuree en citroensap toe en proef voor zout, peper of extra nori. Voeg wat extra water toe als je de soep te dik vindt. 
Serveer met eventueel peterselie of bieslook en de verkruimelde crackertjes, voor een traditioneel effect. 

Eet smakelijk!

* Mocht je veel geld hebben, dan kun je ook voor alleen shiitake gaan.
** Dit is de zeewier die je gebruikt om sushi mee te rollen. Je kunt ook norivlokken gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten