22-04-2014

Orange is the New Black

Nederland viert zaterdag Koningsdag. Wat is er dan leuker om in stijl en kleur te eten? Het treft dat er erg veel lekkere oranje-gezinde gerechten zijn. Vorig jaar vierde ik een weekje oranje met veel wortelrecepten. Maar er is nog meer oranje-pret onder de lentezon. Met bijvoorbeeld pompoen of zoete aardappel of simpelweg sinaasappel. Dagje vrijmarkt gehad? Probeer deze vrolijk oranjekleurige stoofpot met pompoen. Genoeg voor vier royale porties.

Noord-Afrikaanse Stoofpot met kikkererwten en pompoen - naar een recept van Hugh Fearnley-Whittingstall (4 personen)


2 eetlepels zonnebloemolie
2 grote uien, in blokjes
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1 theelepel kurkuma
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemberpoeder
100 gram rode linzen
400 gram kikkererwten uit blik, afgegoten en afgespoeld
8 draadjes saffraan, geroosterd in een droge pan en fijngemalen (kan tussen je vingers)
500 milliliter tomatenpassata of tomatensaus
flinke handvol peterselie, grof gesneden
grote bos koriander, grof gesneden
300 gram pompoen
1,2 liter groentebouillon
1 laurierblad
50 gram vermicelli, risoni of andere kleine pastavorm
dadels voor erbij

Verhit de olie op middelhoog vuur in een grote (braad)pan. Bak de ui hierin net goudbruin. Draai het vuur lager en voeg de knoflook, bleekselderij, peper, kurkuma, kaneel en gember toe. Bak een paar minuten mee. Doe de linzen, kikkererwten, saffraan, tomatenpassata of saus, peterselie en de helft van de koriander toe. Laat op een laag vuur 15 minuten koken.
Schil intussen de pompoen en verwijder de zaden. Snijd in grove stukken. Doe in de pan, met de bouillon en het laurierblad. Leg het deksel op de pan en laat een half uur zacht koken. Voeg de pasta toe en kook tot deze gaar is. Breng het geheel op smaak met zout en peper. 
Bestrooi het gerecht met de rest van de koriander. Serveer met lekker brood en dadels.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten